Overige alternatieven voor aardgas

Overige alternatieven

Naast de genoemde alternatieven voor aardgas zijn er nog een aantal oplossingen, welke waarschijnlijk minder frequent toegepast zullen gaan worden.

Micro-WKK

Een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK), ook wel HRe-ketel genoemd, is een apparaat dat bij huishoudens geplaatst kan worden ter vervanging van de HR/combi-ketel. Een micro-WKK werkt net als een conventionele CV-ketel, echter naast warmte wordt gelijktijdig ook elektriciteit geproduceerd. Een HRe-ketel is beter voor het milieu dan een gewone combiketel, omdat aardgas efficiënter wordt gebruikt. In aanschaf is deze ketel echter een stuk duurder.

Brandstofcel (op waterstof)

Een brandstofcel is een warmtekrachtkoppeling waarbij via een chemische reactie met waterstof energie opgewekt wordt. Wanneer de gebruikte waterstof van duurzame oorsprong is, kan dit een duurzame manier zijn voor het produceren van elektriciteit en warmte voor een woning. Voor het gebruik van biogas of groen gas is een voorbehandelingsstap nodig. Brandstofcellen zijn nu nog erg duur.

Houtpelletkachel

Bij een houtpelletkachel worden zogenaamde houtpellets, gemaakt van samengeperst hout, verbrand. Dergelijke kachels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. Het gebruik van hout als brandstof leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen dan bij een HR-ketel op gas, op voorwaarde dat de pellets duurzaam geproduceerd zijn.

Zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u op een duurzame manier uw water verwarmen. Het is niet alleen duurzaam, u kunt ook bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen. Gemiddeld bespaart een gezin van 4 personen met een zonneboiler circa 180m3 aan gas en zo’n 330kg aan CO2.

In de zomer levert de zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit niet helemaal. Zelfs niet met een grote zonneboiler. Daarom wordt de zonneboiler meestal gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat je ook in de winter genoeg warm water hebt.