Hybride alternatieven

Hybride alternatieven

Hybride warmtepomp

De inzet van een hybride warmtepomp is een makkelijke manier om het energieverbruik van een bestaande woning te verduurzamen;

  • er zijn weinig aanpassingen in uw woning nodig,
  • en de kosten zijn laag.

Deze warmtepomp kan zeer geschikt zijn als tussenfase naar een volledig duurzame energievoorziening. Vooral in wijken waar de komende 15 jaar geen definitieve warmteoplossing gevonden kan worden. Voor een hybride warmtepomp is nog wel gas nodig. In sommige wijken is combineren met duurzaam gas in plaats van aardgas mogelijk. 

Een hybride warmtepomp werkt hetzelfde als een normale warmtepomp, met als verschil dat deze samenwerkt met een HR-ketel. (Aard)gas blijft in deze variant nodig. De bestaande HR-ketel blijft in gebruik en springt bij als het bijvoorbeeld heel koud is of als er veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp kan gebruik maken van buitenlucht, ventilatielucht en bodemtemperatuur. In principe is de hybride warmtepomp overal toepasbaar, alleen als er ruimte is voor een buitenunit of bodembron, ofwel er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. Extra isolatie is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk.