All-electric concepten

(All-)electric concepten

Bij all-electric concepten wordt de volledige energievraag elektrisch ingevuld. Er wordt dus geen gas meer gebruikt voor verwarming, warm tapwater en koken.

Elektrische warmtepomp

Voor het verwarmen van de woning en warm water wordt een warmtepomp gebruikt. Bij volledig elektrisch wonen komt wel wat kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel en overal dubbel HR++ of tripple glas.
  • Lage temperatuur verwarmingssysteem (vloer- en/of wandverwarming).
  • Zonneboiler of een andere manier om water voor de kranen en douche extra te verwarmen.

Nul-op-de-Meter (NOM)

Een NOM-woning is een woning die zelf evenveel of meer elektriciteit opwekt als verbruikt. Een all-electric woning dus, die;

  • naast een warmtepomp ook zonnepanelen heeft, waardoor deze het als het ware zelfvoorzienend is.
  • is aangesloten op het bestaande elektriciteitsnetwerk. Er zijn namelijk momenten waarop de woningen meer energie verbruiken dan dat ze opwekken en andersom.
  • Een Nul-op-de-Meter (NOM) project heeft vaak een grote impact op het net. Het is van belang dat Liander op tijd op de hoogte is van NOM projecten, omdat Liander hiervoor werkzaamheden moet inplannen en uitvoeren.

Elektrische CV-ketel

Een elektrische CV-ketel werkt zoals de term al aangeeft op elektriciteit. Een elektrische CV-ketel produceert geen koolmonoxide en er is geen rookgaskanaal nodig, zoals bij een CV-ketel op gas. In veel gevallen is het echter niet meteen interessant om voor een elektrische CV-ketel te kiezen, omdat het elektriciteitsverbruik hoog is. Slechts wanneer het huis heel goed geïsoleerd is, kan een elektrische CV-ketel interessant zijn. Maar meestal is het efficiënter om een warmtepomp aan te schaffen.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen kunnen worden ingezet voor het verwarmen van een woning. Deze techniek is vooral geschikt als bijverwarming of voor het verwarmen van weinig gebruikte ruimtes. Alleen in zeer goed geïsoleerde huizen kan de volledige verwarming van de woning met infraroodpanelen worden gerealiseerd.