Data- en informatiediensten

Data- en informatiediensten

Als netbeheerder beschikken wij over veel gegevens van ons elektriciteits- en gasdistributienetwerk en de energiestromen die hierover worden getransporteerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld data over energieverbruik, ligging en eigenschappen van kabels en leidingen en onderhoudswerkzaamheden. Binnen de mogelijkheden van wet- en regelgeving delen wij deze gegevens graag met u.

Let op! Is uw dataverzoek enkel gericht op uw eigen aansluiting, dan kunt u dit aanvragen via onze klantenservice.

 

Open Data

Icoon Vergrootglas

Gratis en vrij toegankelijke data.

Datasets met verbruiken per postcode, storingen, uitrol van de slimme meter en meer. 

Maatwerk Data

Vindt u niet wat u zoekt bij onze standaard diensten?

Wij helpen u graag met data van onze distributienetten en aansluitingen.

Externe databronnen

Wij leveren ook brondata aan externe partijen met energieportalen. Op Geonovum staat een overzicht met energieportalen. Wellicht vindt u daar ook data die u zoekt.  

Externe databronnen

Veelgestelde vragen

  • Nee. Op de kaart ziet u hoe oud het gasnet gemiddeld is in een bepaald gebied. Wanneer we het gasnet vervangen is niet alleen afhankelijk van de ouderdom maar ook van de planning van andere werkzaamheden zoals rioleringsvervangingen. Het streven is om zoveel mogelijk graafwerkzaamheden samen te laten vallen zodat de straat maar een keer open hoeft. Grondroeringsgevoelige gasleidingen staan ook op de kaart aangegeven en deze vervangen we in ieder geval voor 2040.

  • Liander is altijd bezig het gasnet zo betrouwbaar en veilig mogelijk te houden. Wanneer een leiding na een bepaalde tijd toe is aan vervanging, dan vervangen wij deze. Ook speuren we dagelijks met zeer gevoelige apparatuur door heel Nederland naar kleine gaslekken. Zo kunnen we minimale gaslekken, nog voor ze een probleem vormen, in een heel vroeg stadium aanpakken. Daarbij blijft veiligheid altijd voorop staan. We blijven alert op veranderende situaties en nieuwe risico’s en vervangen de leidingen indien nodig met hoge prioriteit.

  • Wij stellen deze gegevens beschikbaar via een aantal diensten, zie voor meer informatie onze pagina over de data- en informatiediensten

  • Wij stellen deze gegevens beschikbaar via een aantal diensten, zie voor meer informatie onze pagina over onder data- en informatiediensten.

  • Het meest actuele wil zeggen op basis van de meest actuele peildatum of meest recente verbruiksperiode die wij kunnen opleveren. Wat deze datum of periode precies is, verschilt per aansluiting. Slechts een klein deel van onze aansluitingen wordt continu of maandelijks gemeten. Voor veel aansluitingen vindt de update een keer per jaar plaats