Onbemande aansluiting openbare ruimte
Onbemande aansluiting openbare ruimte
Vanaf begin 2023 gebruiken alle netbeheerders in Nederland dezelfde compacte aansluitmodules (CAM) voor aansluitingen van onbemande objecten in de openbare ruimte. Denk bij een onbemand object aan flitskasten, laadpalen, buitenkasten, straatverlichting (ovl) e.d. De nieuwe aansluitmodules zijn compacter, veiliger en veel sneller aan te sluiten.
Terugblik 1: webinar van 2 november 2022
Op woensdag 2 november organiseerden wij een online presentatie van de nieuwe CAM. De nieuwe eisen voor onbemande objecten, die horen bij deze compacte aansluitmodule, zijn tijdens het webinar uitvoerig besproken. Er werden veel vragen gesteld en beantwoord tijdens de sessie. Het webinar werd goed bekeken en gewaardeerd.
Het is terug te kijken via deze link.
Terugblik 2: webinar van 24 januari 2023 (OVL)
Op 24 januari is er een webinar uitgezonden over de nieuwe CAM voor openbare verlichting. Gedurende het programma was er ruimte voor vragen die tijdens de live uitzending werden beantwoord.
Bekijk hier de opname van deze uitzending.
Voorwaarden compacte aansluitmodules
Bekijk de maatvoering en aan welke voorwaarden de aansluiting in een onbemand object moet voldoen.
Veelgestelde vragen
-
Wat is CAM?
CAM is de afkorting van Compacte Aansluitmodule. Deze nieuwe aansluitmodule is ontwikkeld door de Nederlandse netbeheerders, samen met de leverancier. CAM wordt de standaard aansluitkast voor onbemande objecten zoals laadpalen, reclamezuilen, cameramasten en openbare verlichting.
-
Waarom is een nieuwe aansluitmodule ontwikkeld?
Met landelijke standaarden creëren we duidelijkheid. U hoeft straks niet meer per netbeheerder rekening te houden met verschillende aansluitkasten. Daarnaast wordt de realisatie van de aansluiting makkelijker en veiliger. In heel Nederland gelden standaard afmetingen voor de benodigde aansluitruimte.
De nieuwe aansluitkasten zijn beschikbaar voor openbare verlichting (OVL) en voor onbemande objecten in de categorie 1x10A (bemeten & onbemeten) en 3x25A t/m 3x80A.
-
Wat is er veranderd aan de aansluitkast?
De nieuwe aansluitkast biedt het gemak van plug-and-play (stekkermethode). Daarnaast verandert de maatvoering (kleiner). Ook zijn de stevigheid van de kast en de temperatuur in de kast verbeterd. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met de netbeheerder of Connectens, de leverancier van de aansluitkast.
-
Vanaf wanneer wordt de CAM geïmplementeerd?
De implementatie start begin 2023.
-
Wat verandert er voor mij als aanvrager?
Niet veel. Zorg dat het object wat u plaatst of laat plaatsen voldoet aan de benodigde ruimte op basis van de nieuwe maatvoeringen. Deze vindt u in de productvoorwaarden hierboven. Daarnaast gelden natuurlijk de standaardeisen van de netbeheerders om een aansluiting te realiseren.
-
Ga ik als aanvrager meer of minder betalen?
Er verandert niets in de kosten voor de aansluiting. De tariefopbouw van de netbeheerders wordt vastgesteld door de ACM.
-
Ik heb een lopend project. Wat zijn de gevolgen voor mij?
Dit is afhankelijk van de grootte en looptijd van het project. Neem voor meer informatie contact op met uw contactpersoon of onze klantenservice.
-
Wat verandert er voor mij als leverancier?
Als leverancier zorgt u dat een object aan de verschillende eisen en normen voldoet. Eén van die normen is de maatvoering van de aansluitkast van de netbeheerders. Deze vindt u in de productvoorwaarden hierboven.
-
Waar kan ik de bodemplaten/montageplaten bestellen?
De prefab-bodemplaat kunt u bij Connectens bestellen via het artikelnummer: CT100403. Leveranciers en producenten van objecten kunnen de platen bestellen. Ga hiervoor naar Connectens of stuur een e-mail naar orders@connectens.nl.
-
Is de stekker veilig?
Jazeker, de stekker is ontworpen volgens de geldende richtlijnen en normen. Uiteraard is de stekker getest en gekeurd.
-
Ik zie de automaten niet meer in de aansluiting, wat nu?
De beveiliging van de aansluiting kan uitgevoerd worden op verschillende wijzen. Afhankelijk van het type dat bij u is toegepast, zijn automaten zichtbaar of niet. Wanneer geen automaten zichtbaar zijn, dan zitten de buis of meszekeringen als beveiliging achter het gesloten deksel.
-
Wie sluit de aarding aan bij de stekker?
Als de netbeheerder aarding aanbiedt, dan zal de monteur de aarding op de stekker aansluiten. De werkwijze voor het aansluiten verandert niet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of onze klantenservice.