Onbemande aansluiting openbare ruimte

Onbemande aansluiting openbare ruimte

Vanaf begin 2023 gebruiken alle netbeheerders in Nederland dezelfde compacte aansluitmodules (CAM) voor aansluitingen van onbemande objecten in de openbare ruimte. Denk bij een onbemand object aan flitskasten, laadpalen, buitenkasten, straatverlichting (ovl) e.d. De nieuwe aansluitmodules zijn compacter, veiliger en veel sneller aan te sluiten.

Terugblik 1: webinar van 2 november 2022

Op woensdag 2 november organiseerden wij een online presentatie van de nieuwe CAM. De nieuwe eisen voor onbemande objecten, die horen bij deze compacte aansluitmodule, zijn tijdens het webinar uitvoerig besproken. Er werden veel vragen gesteld en beantwoord tijdens de sessie. Het webinar werd goed bekeken en gewaardeerd.

Het is terug te kijken via deze link

Terugblik 2: webinar van 24 januari 2023 (OVL)

Op 24 januari is er een webinar uitgezonden over de nieuwe CAM voor openbare verlichting. Gedurende het programma was er ruimte voor vragen die tijdens de live uitzending werden beantwoord.

Bekijk hier de opname van deze uitzending.

Voorwaarden compacte aansluitmodules

Bekijk de maatvoering en aan welke voorwaarden de aansluiting in een onbemand object moet voldoen.

Veelgestelde vragen

 • CAM is de afkorting van Compacte Aansluitmodule. Deze nieuwe aansluitmodule is ontwikkeld door de Nederlandse netbeheerders, samen met de leverancier. CAM wordt de standaard aansluitkast voor onbemande objecten zoals laadpalen, reclamezuilen, cameramasten en openbare verlichting.

 • Met landelijke standaarden creëren we duidelijkheid. U hoeft straks niet meer per netbeheerder rekening te houden met verschillende aansluitkasten. Daarnaast wordt de realisatie van de aansluiting makkelijker en veiliger. In heel Nederland gelden standaard afmetingen voor de benodigde aansluitruimte.

  De nieuwe aansluitkasten zijn beschikbaar voor openbare verlichting (OVL) en voor onbemande objecten in de categorie 1x10A (bemeten & onbemeten) en 3x25A t/m 3x80A.

 • De nieuwe aansluitkast biedt het gemak van plug-and-play (stekkermethode). Daarnaast verandert de maatvoering (kleiner). Ook zijn de stevigheid van de kast en de temperatuur in de kast verbeterd. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met de netbeheerder of Connectens, de leverancier van de aansluitkast.

 • De implementatie start begin 2023.

 • Niet veel. Zorg dat het object wat u plaatst of laat plaatsen voldoet aan de benodigde ruimte op basis van de nieuwe maatvoeringen. Deze vindt u in de productvoorwaarden hierboven. Daarnaast gelden natuurlijk de standaardeisen van de netbeheerders om een aansluiting te realiseren.

 • Er verandert niets in de kosten voor de aansluiting. De tariefopbouw van de netbeheerders wordt vastgesteld door de ACM.

 • Dit is afhankelijk van de grootte en looptijd van het project. Neem voor meer informatie contact op met uw contactpersoon of onze klantenservice.

 • Als leverancier zorgt u dat een object aan de verschillende eisen en normen voldoet. Eén van die normen is de maatvoering van de aansluitkast van de netbeheerders. Deze vindt u in de productvoorwaarden hierboven.

 • De prefab-bodemplaat kunt u bij Connectens bestellen via het artikelnummer: CT100403. Leveranciers en producenten van objecten kunnen de platen bestellen. Ga hiervoor naar Connectens of stuur een e-mail naar orders@connectens.nl.

 • Jazeker, de stekker is ontworpen volgens de geldende richtlijnen en normen. Uiteraard is de stekker getest en gekeurd.

 • De beveiliging van de aansluiting kan uitgevoerd worden op verschillende wijzen. Afhankelijk van het type dat bij u is toegepast, zijn automaten zichtbaar of niet. Wanneer geen automaten zichtbaar zijn, dan zitten de buis of meszekeringen als beveiliging achter het gesloten deksel.

 • Als de netbeheerder aarding aanbiedt, dan zal de monteur de aarding op de stekker aansluiten. De werkwijze voor het aansluiten verandert niet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of onze klantenservice.