Snel bouwen met prefab

Snel bouwen met prefab

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie. Dat is natuurlijk goed nieuws! Maar: die stroom uit windmolens en zonnepanelen zorgt ook voor een overbelast elektriciteitsnet. Schakelstations bouwen is hard nodig om de ruimte op het net te vergroten. Maar dat kost tijd. In Wageningen deed Liander daarom een proef met voorgefabriceerde ‘bouwstenen’.

De studentencampus in Wageningen groeit. Dat betekent dat er meer stroom nodig is. Daarom bouwt Liander op de campus een nieuw schakelstation. Door prefab-onderdelen te gebruiken, kan dat veel sneller dan normaal. De nieuwe manier van bouwen is één van de dingen die we uitproberen om de problemen met het overvolle net op te lossen.

Kant en klaar uit de fabriek

“Grote panelen worden in de fabriek al voorzien van bakstenen. Ze komen dus kant en klaar uit de fabriek”, vertelt manager Johan van der Plas enthousiast. “Daarna hoeven we ze alleen nog maar in elkaar zetten. Alleen de kabels moeten we ter plekke aansluiten. Normaal duurt de bouw van een schakelstation zo’n negen maanden. Nu kunnen we hier in vier maanden een station bouwen. Een stuk sneller dus!”

Sneller extra ruimte

Dit station in Wageningen is een proef, legt Johan uit. “Als de proef slaagt, willen we meer stations op deze manier bouwen. Zo kunnen we sneller zorgen voor extra ruimte op het stroomnet.” De komende jaren zijn er zeker nog 30 à 40 nieuwe stations nodig. En het station in Wageningen? Dat kan naar verwachting al begin 2020 in gebruik worden genomen.

Meer verhalen

Er zijn veel verhalen te vertellen over het werk van Liander. Bekijk welke er nog meer zijn.