Reclamezuil én elektriciteitskast

Reclamezuil én elektriciteitskast

Heb jij ze weleens gezien, die ronde reclamezuilen in Amsterdam? Ze worden gebruikt voor het aankondigen van een leuk festival of een nieuwe theatervoorstelling. ‘Peperbussen’ heten ze. En het mooie is: zo’n peperbus is méér dan alleen een reclamezuil. Want binnenin zit een heuse elektriciteitskast.

Je hoeft maar een klein stuk te lopen door Amsterdam of je ziet ze, die karakteristieke Peperbussen. Een heuse elektriciteitskast met een mooie jas. Binnenin wordt elektrische middenspanning omgezet naar laagspanning, de stroom die je thuis gebruikt. Een Peperbus voorziet een groot deel van zijn omgeving van stroom, elke dag van de week. Zodat je de dag kan beginnen met een kop thee of koffie en je eten niet bederft in de koelkast. En je je telefoon kan opladen, internet hebt en ‘s avonds een lamp kan aanzetten. Handig hè, zo’n Peperbus!


Heb je zelf een Peperbus gespot? Deel je foto op Instagram met

Peperbus

De Peperbus heeft zijn naam te danken aan zijn vorm, die doet denken aan een pepervaatje. Een typisch Amsterdams ontwerp, want de gemeente heeft de Peperbus in samenwerking met Liander ontworpen. Het ontwerp van de reclamezuil/elektriciteitskast krijgt steeds meer populariteit in andere gemeenten. Zo staan er al Peperbussen in Haarlem, Arnhem, Den Haag, Zwolle en Rotterdam.

Zoutvaatje

Wist je dat er ook een zoutvaatje bestaat? Speciaal voor de gasdistributie is er een kloon van de Peperbus gemaakt: het zoutvaatje. Het allereerste zoutvaatje met daarin een gasinstallatie staat op het Rokin in Amsterdam. Vanuit de zoutvaatjes wordt de stad voorzien van gas, zodat je thuis kan koken en er ‘s winters lekker warm bij zit.
 

Meer verhalen

Er zijn veel verhalen te vertellen over het werk van Liander. Bekijk welke er nog meer zijn.