Niet met de bus, maar op de motor

Niet met de bus, maar op de motor

Heb jij hem al gezien? Sinds een jaar kun je deze Liander-motor tegenkomen in Amsterdam. De witte motor met rode strepen is een opvallende verschijning. Een motor maakt het een stuk makkelijker om rond te rijden in de drukke binnenstad. Met als grote voordeel: bij een gasstoring is de monteur eerder ter plaatse. 

Een van de collega’s op de motor is Ronald, sinds afgelopen zomer is hij geregeld op de motor te vinden. “Het rijden is top, mensen reageren altijd enthousiast. Door weer en wind stap ik op de motor. Alleen als het echt slecht weer is pak ik de Liander-bus, want het moet natuurlijk wel veilig blijven. En drijfnat aankomen op de bestemming is ook geen pretje.”

Tijdswinst

Toeristen, winkelende dagjesmensen, winkelend publiek. Het is elke dag weer een drukke bedoening in de hoofdstad. Probeer in deze drukte maar eens snel de plek te bereiken waar melding is gedaan van een gaslucht of een geraakte gasleiding. Reden genoeg om een monteur met een motor te laten rijden.

“Door de motor zijn we vaak eerder op onze bestemming”, vertelt monteur Ronald. “Binnen de grachtengordel kan het zo vijf á tien minuten schelen, dat is belangrijke tijdswinst bij een gasstoring.” Bij zo’n storing wordt in de meeste gevallen ook de brandweer opgeroepen. “Zij kunnen vast evacueren wanneer het nodig is, ik kan aan de slag om het lek te onderzoeken.”

Weinig ruimte

Veel ruimte voor gereedschap is er niet, daarom gaan alleen de hoognodige spullen mee. Meetapparatuur, tangen, pluggen. Materialen die je nodig hebt wanneer je bij een mogelijke lekkage aankomt. “Maar mocht het een groot gaslek zijn, of bijvoorbeeld onder de grond, dan roep ik een collega op. In dat geval heb je een bus nodig met alle benodigde gereedschap.”

Handhaving? Politie?

Geen zorgen, de bestuurder geeft je geen bekeuring voor foutparkeren, dat doen de handhavers van de gemeente. “Mensen zien ons voor van alles aan”, vertelt Ronald lachend. “Handhaving, politie, of voor toeristen simpelweg een aanspreekpunt om de weg te vragen. Dat soort momenten maken het werk extra leuk, want we kunnen er altijd om lachen.”
 

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?