Monumentaal gas

Monumentaal gas

Daar staan ze, op een bouwplaats aan de oevers van de Amstel. Omringd door nieuw te bouwen appartementen, hotels en een nog aan te leggen park. Twee monumentale panden die nog net zo staan te prijken als ruim honderd jaar geleden, toen ze werden gebouwd.

Als je door de ramen kijkt, wat verwacht je dan? Een ouder echtpaar dat daar woont? Een ruimte voor vergaderingen of misschien een hippe koffiebar? Allemaal niet. Niet te missen zijn namelijk de grote gele en grijze gasleidingen die door de twee panden lopen. 

Ja gas, je leest het goed. Deze twee panden zijn vorige eeuw gebouwd voor de Zuidergasfabriek. In een van de gebouwen, het meterhuis, werd gemeten hoeveel gas aan de gemeente werd verkocht. Datzelfde pand, met nog steeds dezelfde naam, gebruikt Liander sinds een aantal maanden om zo’n 135.000 huishoudens in de binnenstad te voorzien van gas. Het andere gebouw, het regulateursgebouw, wordt gebruikt door de Gasunie. 

Zo origineel mogelijk

Een gasinstallatie plaatsen in zulke bijzondere gebouwen, dat doe je niet zomaar. Vele jaren voorbereidingen gingen eraan vooraf. Van gesprekken met de gemeente tot ontwerpen, en van restaureren tot inrichten. 

Omdat het monumentale panden zijn, moesten we rekening houden met de oorspronkelijk staat. Geen grote veranderingen aan de gevel, zo min mogelijk bevestigen aan de muren en zelfs de kleuren moesten overeenkomen met de oorspronkelijk verf op bijvoorbeeld de kozijnen.

Zelfs over de stoep is goed nagedacht. De binnenplaats is voorzien van de oorspronkelijke, ruim honderd jaar oude klinkers. Voor de rest van het terrein werd gezocht naar een goed alternatief. Uiteindelijk bood de gemeente uitkomst, want in het depot lag nog een hele voorraad oude klinkers, afkomstig uit de binnenstad.

Unieke klus

Het had niet veel gescheeld of de ramen waren vervangen door rvs-platen. Volgens de richtlijnen mag je namelijk geen glas gebruiken bij zulke gasinstallaties. Maar uiteindelijk is een oplossing gevonden, legt Gerard de Roo uit. "De ramen zijn juist blijven zitten. Glas-in-lood nog wel. Voor de veiligheid zijn voor de ramen daarom explosiebestendige voorzetramen geplaatst."

Een bijzonder project, dat is uitgevoerd door slechts een kleine groep collega’s. Voor hen is het dan ook bijzonder om te zien dat alles zo mooi op zijn plek is gevallen, en dat de gebouwen na al die jaren weer een soortgelijke functie terugkrijgen. "Zo’n klus kom je maar één keer in je carrière tegen", zegt René Warmerdam. Collega Cock Baltissen sluit zicht daarbij aan: "Ik had zo’n dertig partijen te managen, onder meer de Rijksmonumentendienst, de gemeente en Gasunie. Hoe verder het project vorderde, hoe meer ik besefte hoe uniek de klus is."

Zouden toekomstige omwonenden weten hoe bijzonder hun buurt is?
 

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?