Het verhaal begint in Amsterdam

Het verhaal begint in Amsterdam

Amsterdam en Liander hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. In de hoofdstad werden namelijk de eerste mensen sporadisch aangesloten op een klein elektriciteitsnet. Daarmee liep Amsterdam voor op onze rol als netbeheerder.

Het verhaal begint bij Hotel Krasnapolsky, meer dan honderd jaar geleden. De hoteleigenaar besluit een elektriciteitsvoorziening aan te leggen voor klanten. De reden? Het hotel kan zo langer openblijven en daardoor meer klanten trekken.

Het initiatief valt op en mensen in de buurt zien er ook wel wat in. De hotelier krijgt steeds meer verzoeken van buren. Zij vragen: ‘Wil je de kabel verleggen? Dan kunnen wij ook langer open’.

Willekeur

Maar niet iedereen krijgt toegang tot het net. Want de vraag is groot en de capaciteit klein. Dus krijgen mensen die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de kerk of Rotary voorrang. Of ondernemers die geregeld het hotel bezoeken. Het wordt steeds meer een collectief systeem, maar met een bepaalde willekeur wie daar wel of geen toegang toe heeft.

Elektriciteit voor iedereen

Na een tijdje besloten gemeenten en provincies dat iedereen toegang moest krijgen tot het elektriciteitsnet. En dus was elektriciteit niet langer iets van Hotel Krasnapolsky, maar ging het over in publieke handen.

De installaties van de hoteleigenaar werden gekocht en iedereen in de stad kreeg toegang tot het net. Iets wat nu basisvoorziening is in onze samenleving. Vanuit die beweging zijn wij, Liander, ontstaan. En gegroeid.

Wil je meer weten over het ontstaan van ons als netbeheerder? Kijk dan hier.

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?