De Amsterdamse grachten

De Amsterdamse grachten

De grachten zijn onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. De Keizersgracht, Herengracht, Brouwersgracht en ga zo maar door. Een stuk Werelderfgoed, dat goed onderhouden moet worden. En daar komt Liander kijken, want vlak langs die grachten lopen allerlei leidingen en kabels.

Veel kades zijn al meer dan honderd jaar oud. Daterend uit de tijd van paard en wagen en de paardentram zijn de oude, deels houten constructies niet bestand tegen de veel zwaardere belasting van vandaag de dag. Van veel bruggen en kades is niet precies bekend in welke staat ze verkeren en welke belasting ze nog aankunnen. Daarom komt de gemeente Amsterdam met een speciale aanpak.

Op kwetsbare plekken in de stad worden noodconstructies gebouwd om verdere scheuren of verzakkingen te voorkomen. Tijdens die werkzaamheden ontstaan veel trillingen, en laat dat nou slecht zijn voor de brosse gasleidingen die daar lopen. Daarom werken Liander en de gemeente nauw samen.

Snel schakelen

Voor Liander is het een bijzonder project. Waar normaal gesproken wordt gewerkt met een planning die ver van tevoren klaar is, moet nu soms binnen een paar dagen een nieuwe klus worden opgepakt. Bijvoorbeeld langs de Herengracht, de Singel en de Prinsengracht.

Wanneer een kade heel zwak blijkt te zijn, is het zaak zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Want voordat de kade wordt versterkt, worden de gasleidingen vervangen of vrijgeschakeld. Zo voorkomen we dat ze kapot gaan tijdens de werkzaamheden.

“Het is een grote uitdaging om alles op tijd voor elkaar te krijgen”, vertellen collega’s die bij het project zijn betrokken. “Bij een seintje van de gemeente, gooien wij direct onze planning om. Dat was in het begin even wennen, maar nu zie je dat het team direct klaarstaat. Dat is mooi om te zien.”

Toekomstbestendig

Uiteindelijk wil de gemeente tweehonderd kilometer kade verstevigen. Een enorme klus die niet binnen een paar jaar geklaard is. Dat maakt dat Liander en de gemeente de komende jaren veel zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat we in de verre toekomst ook nog langs de (wereld)beroemde grachten kunnen lopen.

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?