In de elektrische bus naar je klus

In de elektrische bus naar je klus

De busjes van Liander zijn bekend in het straatbeeld. Maar niet elke bus is hetzelfde. Sinds bijna een jaar rijden namelijk twee monteurs rond in een elektrische bus. En dat is wel even wennen.

In Noord-Holland rijden twee van deze bussen: in Amsterdam en in Alkmaar. En in de toekomst zullen dat er alleen maar meer worden. Want waar de oude dieselbussen veel CO2 uitstoten, hebben de elektrische varianten geen CO2-uitstoot. En dat is beter voor het milieu.

Stiller dan voorganger

Piet Minnema is een van de monteurs die nu rondrijdt in een elektrische bus. Met een actieradius van ongeveer tweehonderd kilometer, moet hij goed plannen waar hij naartoe rijdt en op tijd zijn wagen opladen.

"Op dit moment zit ik in de bus en kan ik nog 63 kilometer rijden, dus het is de vraag of ik nog thuis kom", zegt Piet. Gelukkig heeft hij vertrouwen in zijn bus: "Het gaat vast goedkomen." Hij is tevreden over de bus, die een stuk stiller is dan de voorganger.

Ritten plannen

Tijdens zijn werkdag is Piet bezig met gepland onderhoud, waardoor hij van tevoren weet waar hij heen moet. Zo kan hij rekening houden met het aantal gereden kilometers en op tijd de auto opladen. Voor monteurs met storingsdiensten is de bus nog geen uitkomst, zij moeten op ieder onverwachts moment naar een storing kunnen rijden. Een (bijna) lege accu levert dan veel hinder op.

Duurzame toekomst

De twee elektrische bussen zijn een eerste stap naar een toekomst met uitstootvrij verkeer. Een toekomst waarin we onze elektrische bussen opladen met door zon opgewekte energie. Zo draagt Liander als netbeheerder een steentje bij aan het duurzame morgen.

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?