Openbare verlichting

Openbare verlichting

Voor aanleg, onderhoud en beheer van aansluitingen van de openbare verlichting schakelen we onze partner Ziut in. Specialist in openbare verlichting. Liander blijft natuurlijk verantwoordelijk.

Storingen openbare verlichting

Storingen aan de openbare verlichting meldt u als bewoner bij uw gemeente of overheid. Bent u gemeentemedewerker of aannemer? Dan meldt u de storing via de OV Portal.

OV Portal voor gemeenten en aannemers

Met de OV Portal kunt u als gemeente of diens aannemer storingen aan de openbare verlichting melden en inzien. Een account kunt u snel en eenvoudig aanvragen.

De voordelen:

 • Zelf storingen aan de openbare verlichting melden.
 • Alle lopende storingen bekijken, inclusief de status, toelichting, locatie en verwachte einddatum.
 • Alle afgehandelde storingen inzien met onder andere een toelichting en de hersteldatum.

Werkzaamheden aan openbare verlichting

Voor openbare verlichting wordt gebruik gemaakt van een apart geschakeld net. Als overheid vraagt u nieuwe aansluitingen, wijzigingen van bestaande aansluitingen of andere werkzaamheden op dit net aan via dit aanvraagformulier. Na aanleg van de aansluitingen bent u eigen baas over de aansturing van de verlichting in uw gebied. Wij blijven verantwoordelijk voor onderhoud en beheer.

Bekijk onze tarieven voor openbare verlichting

Zelf aansluiting aanleggen

De meeste aansluitingen voor de openbare verlichting realiseren wij voor u. Soms mag u in overleg met ons zelf de aansluiting verzorgen. Het beheer en onderhoud blijven wij dan wel doen.

  Flexibel schakelen

  Wij ontwikkelen een nieuw flexibel schakelsysteem voor openbare verlichting (FlexOVL). Nu is er nog sprake van een centrale aansturing, dit toon frequent (TF-signaal) stopt per 2020. Met FlexOVL bepaalt een gemeente zelf hoe laat de verlichting in de wijk aan- en uitgaat:

  • Door slim schakelen kan een gemeente veel energie besparen.
  • Als de situatie erom vraagt kan straatverlichting ook eerder aan. Dit komt bijvoorbeeld de veiligheid ten goede.

  We rollen het systeem eerst op kleine schaal uit. De komende jaren rollen we het verder uit. Tot die tijd blijft het oude systeem gehandhaafd. Neem voor meer informatie contact op met uw accountmanager.