Flexibel Vermogen

Flexibel Vermogen

Flexibel vermogen is het vermogen voor verbruik en/of teruglevering dat u maximaal mag gebruiken, maar wat u niet op elk moment nodig heeft. Dit kunnen momenten in het jaar of op de dag zijn. Deze vrije ruimte noemen we flexibel vermogen. U kunt flexibiliteit hebben op uw wind- of zonnepark, batterijopslag of in uw productieproces. Beschikt u hierover en kunt u het zelf beïnvloeden? Dan kunt u het tegen een vergoeding aan ons beschikbaar stellen. Zo neemt u deel aan congestiemanagement en verdelen we samen beter de transportcapaciteit op het elektriciteitsnet. Met flexibel vermogen kunnen we het net beter benutten en is er meer ruimte voor nieuwe aanvragen.

 

Heeft u flexibel vermogen?  

 

Bekijk hier de uitleg.

 

Welk type contract past het beste bij u? 

Afhankelijk van uw situatie en wensen zijn er verschillende manieren waarop u uw flexibele vermogen kunt aanbieden. Doorloop de stappen via onderstaande keuzehulp en bekijk welk type contract het beste bij u past. 

Ga naar de keuzehulp voor uw contractadvies

 

Twee vormen voor congestiemanagement

 

Afspraken in een langetermijncontract 

In congestiegebieden maken wij langetermijnafspraken met u over het moment waarop u flexibel vermogen beschikbaar stelt. Dit kan een vast tijdstip of periode zijn of op afroep. Afhankelijk van de situatie kunt u een beschikbaarheidsvergoeding en/of een vergoeding voor de daadwerkelijke beperking ontvangen. Afhankelijk van uw situatie of wensen verloopt het contract via een erkende Congestie Service Provider (CSP). Met onze langetermijncontracten kunt u op verschillende manieren deelnemen aan congestiemanagement:  

 • Door in een Capaciteitsbeperkingscontract met ons vast te leggen wanneer en hoe we congestiemanagement toepassen zodra dit optreedt. U kunt dit tegen een marktconforme vergoeding vastleggen. Dit kan alleen als u een gecontracteerd transportvermogen heeft van meer dan 1.000 kW. U kunt dit zelf regelen of via een erkende CSP. 
 • Door in een Biedplichtcontract voor redispatch vast te leggen dat u of uw CSP gaat handelen op het energieplatform GOPACS zodra er congestie optreedt. Zodra de netbeheerder de vermogensvraag plaatst, bent u verplicht om een bieding te doen voor het afgesproken vermogen tegen een marktconform bedrag. Deze biedingen verlopen altijd via een erkende CSP.  

 

Biedingen op de vrije energiemarkt 

Onafhankelijk of u in een congestiegebied zit, kunt u er ook voor kiezen om deel te nemen aan congestiemanagement via de vrije energiemarkt met dynamische bedragen. Flexbiedingen verlopen altijd via een erkende CSP. Zij sluiten met u een contract af en doen namens u biedingen op het energieplatform GOPACS waarop de netbeheerder de vermogensvraag plaatst. De CSP doet zelf of namens u op de dag (redispatch) een bod tegen een zelf te bepalen hoeveelheid vermogen en bedrag. Bij biedingen op de vrije markt ontvangt u geen beschikbaarheidsvergoeding. 

 

Vragen?

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via 088 – 542 63 62.

 

Ga naar het belangstellingsformulier

Heeft u meer dan 1.000 kW en wilt u flexibel vermogen aan ons beschikbaar stellen? Vul dan direct het belangstellingsformulier in.

Contractvormen voor congestiemanagement

Er zijn vier contractvormen voor congestiemanagement. Weet u niet goed welke contractvorm bij u past? Gebruikt dan de keuzehulp voor een contractadvies. 

Wat doet een CSP?

Een Congestie Service Provider biedt namens een of meerdere klanten congestiemanagement diensten aan. Lees hier meer, ook hoe u zelf CSP kunt worden. 

Hoe werkt GOPACS?

Het initiatief van de Nederlandse netbeheerders om gezamenlijk congestie in het elektriciteitsnet op te lossen.

Veelgestelde vragen

 • Een belangrijke reden om dit te doen is dat u uw gereserveerde vermogen niet altijd nodig heeft, en dat anderen dan geen gebruik kunnen maken van deze vrije capaciteit op het net. We kunnen hierdoor de huidige netten beter benutten en zo bijdragen aan een duurzaam toekomstbestendig energienet. Het kan zelfs zo zijn dat in bepaalde gebieden verzwaring uitgesteld of zelfs niet nodig is.  Dit helpt versnelling van de energietransitie en daarmee het behalen van de klimaatdoelstellingen die we met elkaar hebben vastgelegd. Anderen in uw regio kunnen eerder over hun gewenste capaciteit beschikken waarmee uw regio economisch sneller kan groeien. 

 • Het voordeel is dat u nu de kans heeft om hierin ervaring op te doen tegen een vergoeding voor deelname aan congestiemanagement. U maakt u bedrijf klaar voor het toekomstig duurzaam energiesysteem waarbij flexibiliteit de norm wordt. 

 • Dat is afhankelijk van uw situatie. 

  Heeft u een gecontracteerd vermogen hoger dan 1.000 kW in een regio met transportschaarste? Dan komen we graag met u in contact. Om de huidige problemen in uw regio snel op te lossen, zijn wij per direct op zoek naar grootzakelijke klanten. Vul het belangstellingsformulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken. Uw gegevens in dit formulier worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen. 

  Heeft u een gecontracteerd vermogen vanaf 1.000 kW of meer en is er in uw regio nog geen transportschaarste, dan kunt u zich aanmelden bij een CSP (Congestie Service Provider). De CSP regelt voor u het contract met de netbeheerder en de biedingen op het moment dat een netbeheerder flexibel vermogen nodig heeft. U kunt ook zelf CSP worden. Meer informatie hierover kunt u vinden op GOPACS, het gezamelijke platform van de netbeheerders voor vraag en aanbod van elektriciteit in Nederland.

  Heeft u een gecontracteerd vermogen lager dan 1.000 kW? Ook dan kunt u uw flexibel vermogen aanbieden. U kunt zich dan aanmelden bij een CSP. De CSP's bieden voor meerdere kleinzakelijke klanten flexibel vermogen aan bij regionale of landelijke netbeheerders. Op de website van TenneT vindt u alle erkende CSP partijen. U kunt zelf de partij kiezen waarmee u wilt samenwerken.

 • Bij een langetermijncontract ontvangt u van ons een financiële vergoeding. Deze vergoeding kan uit twee onderdelen bestaan: 

  1. Een beschikbaarheidsvergoeding: wij vragen u tijdens de contractperiode om beschikbaar te zijn om uw regelvermogen in te zetten. Afhankelijk van de situatie kun hier hiervoor per maand een beschikbaarheidsvergoeding krijgen.
  2. Een vergoeding per afroep: als u uw vermogen tijdelijk aangepast heeft, krijgt u een vergoeding. Hiervoor spreken we een bedrag af in het contract. Deze vergoeding kan bovenop de maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding komen. 
 • De duur van het langetermijncontract is vanaf het moment van verwachte congestie op het elektriciteitsnet in een specifiek gebied tot aan wanneer het verzwaarde net ingezet kan worden.