Congestion Service Provider

Congestion Service Provider

Met de komst van de Nieuwe Netcode is er een nieuwe marktrol bijgekomen: die van Congestion Service Provider (CSP). Met de komst van de CSP-rol kunnen netbeheerders met marktpartijen afspraken maken over hoe vaak en tegen welke vergoeding zij helpen bij het verlagen van de piek. Een CSP kan optreden als (zelfstandig) dienstverlener tussen de netbeheerder en klant/aangeslotene.  Lees hier meer over wat deze nieuwe rol betekent en hoe je CSP kunt worden.

Wat is de rol van de CSP gedurende congestiemanagement?

De CSP biedt congestiemanagementdiensten aan namens een of meerdere aangeslotenen. Dat betekent dat wanneer een klant flexibiliteit heeft – in de vorm van wind, zon of opslag, of wanneer hij flexibiliteit heeft in zijn productieproces – een CSP de mogelijkheid heeft om aangeslotenen meer of minder te laten produceren of af te nemen op momenten dat de netbeheerder dat vraagt.
 

Erkend CSP worden?

De procedure om CSP te worden en uiteindelijk flexbiedingen in te kunnen leggen bestaat uit drie stappen:

1. Vraag de erkenning tot CSP aan bij TenneT

Via de website van TenneT kunt u zich laten registreren als CSP. TenneT is de landelijke netbeheerder die de toetsing voor CSP-erkenning namens alle netbeheerders uitvoert. CSP’s worden erkend na het met goed gevolg doorlopen van een Landelijke toetsing. Voor een erkenning tot CSP hoeft geen aansluiting te worden geprekwalificeerd.

2. Registreren als marktpartij

Nadat u de CSP-erkenning heeft gekregen via TenneT, kunt u zich laten registreren in het centrale Marktpartijen Register. Dit gaat via de website Partners in Energie.

3. Aansluitingen prekwalificeren via GOPACS

Staat u als CSP geregistreerd in het Marktpartijen Register dan kunt u zich aanmelden voor GOPACS. Om zelf biedingen te kunnen inleggen via GOPACS is de laatste stap om voor uw aansluitingen de prekwalificatie te doorlopen. U levert hiervoor de EAN codes aan van de aansluiting(en) waarmee u biedingen wilt inleggen via GOPACS. Na toetsing door de netbeheerders kunt u als CSP zelf biedingen inleggen via GOPACS.
 

Heeft u flexibel vermogen? Meld u aan!

Heeft u flexibiliteit en heeft u interesse om deel te nemen aan congestiemanagement? Vul dan het belangstellingsformulier op Partners in Energie in. Uw netbeheerder neemt dan contact met u op.
 

Geen CSP, maar wel flexibel vermogen?

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de biedingen niet zelf in te leggen, maar dit te laten verzorgen door een CSP. De CSP legt dan namens u de biedingen in op GOPACS. U ontvangt als de bieding wordt afgeroepen hiervoor een marktconforme vergoeding en de netbeheerder kan de congestiesituatie in het elektriciteitsnet verminderen. Een win-win situatie.