De middenspanningsruimtes

De middenspanningsruimtes

Hier leest u meer over de typen MSR-en die Liander bouwt en onderhoudt, de kenmerken hiervan en onze leveranciers. 

Leveranciers nieuwe MSR-en 

MSR-en zijn er in vele soorten en maten. Door Liander is er via een aanbesteding gekozen voor twee leveranciers: 
Alfen
AKA 
Belangrijk: In 2021 vindt er een nieuwe aanbesteding plaats. Het kan dus mogelijk zijn dat de twee huidige leveranciers plaats moeten maken voor anderen. 

Er zijn twee type MSR-en: 

1. Betreedbaar station. Een betreedbaar station wordt ter plaatse gebouwd en vervolgens omheen gemetseld met stenen. Het kan ook een prefab station zijn. In dicht bebouwde gebieden worden ook inpandige stations gerealiseerd. Deze vereisen echter grote afstemming met gebouweigenaren en de architect. Ze stellen namelijk beperkingen aan de inrichting van de begane grondverdieping van het pand. Het is niet mogelijk om deze stations op andere verdiepingen te plaatsten omdat bij storingen de werking van een lift niet kan worden gegarandeerd. Dit belemmert ene efficiënte storingsafhandeling. De inpandige ruimte wordt gebouwd door de bouwer van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Kenmerken van betreedbare stations zijn: 

  • Vergunningsplichtig (hoger dan 3.0 meter en gebouwoppervlakte groter dan 15 m2). 
  • Soms prefab, soms ter plaatse gebouwd. 
  • De monteurs van Liander kunnen binnen in het station de werkzaamheden uitvoeren. 
  • De ruimte rondom het station is veelal groter vergeleken met compact stations omdat de uitwisseling van de transformator vaak door de deur gebeurt. 

elektriciteitshuisje

 

2. Compact station. Liander realiseert voornamelijk compact stations, ook wel niet betreedbare prefab stations genoemd. In vergelijking met betreedbare stations hebben deze minder ruimtebeslag en komen ze minder hoog boven het maaiveld uit. De stations worden in een fabriek samengesteld en kunnen relatief snel op locatie worden geplaatst en aangesloten. Dit zorgt voor minder overlast in de omgeving. Er zijn specifieke ontwerpen zoals de “Peperbus” in Amsterdam om het beschermd stadsgezicht te behouden. Kenmerken van compact stations zijn: 

  • Vergunningsvrij, er is wel toestemming nodig van de grondeigenaar en bij monumenten/monumentale gebieden is het wel vergunningplichtig. 
  • Een compact station is een standaard oplossing en brengt daardoor lagere kosten met zich mee. 
  • Voor een compact station is een eenvoudige fundatie nodig die snel te maken is. 
  • Het dak van het station is demontabel zodat voor toekomstige vervangingen van schakelinstallatie of transformator deze met een kraan kan worden verwijderd. 
  • Alle overige werkzaamheden kunnen via de deuren van het station worden uitgevoerd. Er is daarom een standaard ruimte rondom het station nodig. 

 

Visuele aanpassingen 

In de aanbesteding heeft Liander gekozen voor een standaard uitvoering. Deze heeft lage kosten, is snel leverbaar en is herkenbaar. Wanneer er geen speciale wensen zijn worden de MSR-en geleverd in onze standaard. Er zijn echter tal van andere visuele uitvoeringen mogelijk. Tegen betaling door gemeenten of particuliere partijen kunnen er diverse steenstrips, kleuren, etc. gekozen worden (kijk hiervoor ook op de websites van onze leveranciers). Het bouwkundig ontwerp is zo ontworpen dat de installaties van Liander er in passen en veilig te bedienen zijn. Hier kan geen unieke éénmalige aanpassing aan gedaan worden.