Grootschalige uitbreidingen in Gelderland

Projecten Gelderland

In de regio Gelderland zijn wij volop bezig om het elektriciteitsnet toekomstklaar te maken. We houden u hier graag van op de hoogte. Hieronder leest u over de projecten waar wij nu mee bezig zijn:

Oosterhout

Nijmegen-Noord groeit. Door grote uitbreidingen met duizenden woningen, een aantal windmolens en zonneweides zit het huidige transformatorstation, dat hier elektriciteit levert, aan de maximale capaciteit. Daarom werken TenneT en Liander in Nijmegen-Noord aan een nieuw onderstation: elektriciteitsstation Oosterhout.

Neerijnen

De vraag naar elektriciteit groeit en ook wordt steeds meer duurzame elektriciteit aan het net teruggeleverd. Daardoor nemen de piekmoment op het net toe. Liander werkt hard aan het verzwaren van het net. Toch kan er congestie optreden (het net kan de piekmomenten dan niet aan). Congestiemanagement kan een oplossing zijn. Maar hoe werkt het en wat betekent het voor de deelnemende partijen? In Neerijnen gaat Liander met congestiemanagement aan de slag.

Zaltbommel - Zuilichem

De vraag naar energie in de Bommelerwaard neemt steeds meer toe. Om aan deze vraag te voldoen breidt Liander het elektriciteitsnet uit in de regio Zaltbommel - Zuilichem. Dit gebeurt in samenwerking met landelijk netbeheerder van het hoogspanningsnet, TenneT. De uitbreiding maakt economische ontwikkelingen en energietransitie mogelijk. 

Nijmegen - Lent - Oosterhout

Tussen augustus 2022 en februari 2023 vervangen en verzwaren we in vijf fases het elektriciteitsnet op het traject Nijmegen - Lent - Oosterhout in de gemeenten Nijmegen en Overbetuwe. Op die manier kunnen we deze regio vandaag en in de toekomst blijven voorzien van energie.

Borculo, Beltrum en Ruurlo

Tussen augustus 2022 en juni 2023 verzwaren we in 12 fases ons elektriciteitsnet op het traject Borculo - Beltrum - Ruurlo in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre. Op die manier kunnen we deze regio vandaag en in de toekomst blijven voorzien van energie.

Zevenaar - Montferland

Om vandaag en in de toekomst de gemeenten Zevenaar en Montferland van energie te blijven voorzien, verzwaren wij tussen 29 augustus 2022 en medio 2023 ons netwerk in die gemeenten. Ook in Didam gaan we aan de slag.

Wijchen

Het elektriciteitsnet staat onder druk in de gemeente Wijchen. De vraag naar stroom, maar ook het aanbod aan stroom (uit zonne- en windenergie) neemt sterk toe. Om dit gebied van energie te blijven voorzien, vandaag en in de toekomst, verzwaren wij hier te komende tijd ons netwerk.

Duiven en Westervoort

Om vandaag en in de toekomst de gemeenten Duiven en Westervoort van energie te blijven voorzien, gaan wij te komende periode met diverse werkzaamheden aan de slag om het netwerk in die gemeenten te versterken en uit te breiden.