Kijk of het ook anders kan

Kijk of het ook anders kan

Doe jij het ook? Appen, gamen, bingewatchen, surfen. Nu ook thuiswerken of  thuisscholing? Voor alles wat we online doen, zijn datacenters nodig. Zij zorgen ervoor dat computerservers blijven draaien. Is er een storing in een datacenter? Dan kun je bijvoorbeeld niet meer Netflixen. Of niet meer betalen met je bankpas. Je kunt je voorstellen dat datacenters veel stroom gebruiken. Bij Liander zorgen we daarvoor. Soms moeten we dan creatieve oplossingen verzinnen.

Er zijn in de wereld maar weinig plekken waar zoveel datacenters staan als in de regio Amsterdam. Al die datacenters gebruiken stroom. Véél stroom. Wat als een datacenter meer vermogen vraagt dan er beschikbaar is? Matheys de Boer, projectmanager bij Liander: “Dan lossen wij dat op. Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan.”

Populair

Het datacenter waar we het over hebben, ligt direct naast knooppunt Rottepolderplein en dichtbij Amsterdam en Schiphol. Dat gebied is populair, door de goede internetverbindingen en omdat het centraal ligt. Daardoor liggen er al heel veel ondergrondse kabels en leidingen. Er is dus weinig ruimte in de grond. En dan is het ook nog een kwelgebied. “Kwelwater is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte, uit de bodem komt. Langs de buizen van een boring is de grond kwetsbaar en komt het grondwater makkelijk omhoog. Dat wil je niet."

Eigenwijs

“Het waterschap wilde dat we alle kabels in één grote verzamelbuis zouden doen. Daardoor zou er minder kans zijn op kwelwater. Maar zo’n buis moet je eerst helemaal uitleggen en aan elkaar lassen. Daar was geen ruimte voor. Dan hadden we wegen moeten blokkeren.” Tja, wat doe je dan? Matheys: “We hebben een andere techniek voorgesteld. Geen verzamelbuis, maar zes kleinere buizen die we injecteren met een substantie die vanzelf hard wordt. Dat zorgt ervoor dat het kwelwater niet omhoog komt. Deze oplossing is goedkoper. En de overlast voor de omgeving is een stuk minder!” Zo zie je maar. Het is niet altijd goed om te kiezen voor de eerste oplossing. Soms moet je een beetje eigenwijs zijn. En je afvragen: kan het ook anders?