Blije bijen in Poederoijen

Blije bijen in Poederoijen

Hoe help je wilde bijen? Door bloemen te zaaien waar ze dol op zijn. En dat is dus precies wat imker Koos Trom uit Poederoijen elk jaar doet. Met een bloemenlint van ruim 2,5 kilometer lang, in de bermen langs de weg van Poederoijen naar Brakel. In 2019 viel zijn plan bijna in duigen.

Precies langs de weg waar de bloemenlinten liggen, moest Liander een nieuwe kabel aanleggen. Koos: “Net op het moment dat de bloemenzaadjes gezaaid moesten worden, zou Liander gaan graven. Een grote teleurstelling. Van zo’n bloemenlint kunnen al gauw duizenden insecten leven.” Koos raakte in gesprek met Rob Begeman van Liander.” Rob: “Ik snapte Koos wel. De bloemen trekken iedere zomer veel bijen, hommels, vlinders, vogels en kleine zoogdieren aan. En het is natuurlijk ook een prachtig gezicht.”

Prachtige bloemenlinten

Gelukkig vonden ze een oplossing. Rob: “We besloten om te beginnen met het traject waar de bloemenlinten zouden komen. Begin april was het graafwerk klaar. Precies op tijd voor het zaaien. De kosten voor het zaaien en het bloemenzaad hebben wij voor onze rekening genomen. Als tegenprestatie voor de overlast door het graven.” Imker Koos is ook tevreden. “Zo bloeien er toch prachtige wilde bloemen in de berm. Het ingezaaide gebied is nu zelfs nog groter dan vorig jaar!”

Een kleurrijk resultaat!

Rob: “Onze werkzaamheden hebben altijd impact op de omgeving. Dat is nu eenmaal zo. Ik vind het logisch om daar begrip voor te tonen. Daarover praten en overleggen is ontzettend belangrijk. En het levert vaak mooie resultaten op. Of, zoals in dit geval: een heel kleurrijk resultaat!”

Meer verhalen

Er zijn veel verhalen te vertellen over het werk van Liander. Bekijk welke er nog meer zijn.