Metercontrole bij hoog verbruik
Metercontrole
U heeft op de maandelijkse overzichten of op de jaarafrekening van uw energieleverancier gezien dat uw energieverbruik is gestegen. Nu wilt u natuurlijk weten hoe dat komt of dat de meter misschien de oorzaak is. Meestal kom het door onjuiste of geschatte meterstanden in het verleden, of een verandering in uw huishouden. Doorloop onderstaande checklist. Geven deze punten geen verklaring voor een hoog verbruik? Kijk dan hoe u een metercontrole aan kunt vragen.
Checklist hoog verbruik
-
Komen de meterstanden op de nota/het verbruiksoverzicht niet overeen met de meterstanden op uw meter?
De meteropnemer komt bij u langs of uw energieleverancier vraagt u ieder jaar om de meterstanden door te geven. Doet u dit niet, wordt er een schatting gemaakt van uw meterstanden. Deze schatting kan hoger uitvallen dan uw werkelijk verbruik.
Heeft u een slimme meter? Dan kan het zijn dat uw meterstanden niet automatisch worden doorgestuurd.
Neem hierover contact op met uw energieleverancier.
-
Heeft u, voordat u een slimme meter werd geplaatst, niet jaarlijks uw meterstanden zelf doorgegeven?
Als u uw meterstanden niet heeft doorgegeven aan uw energieleverancier, ontvangt u een jaarrekening op basis van een schatting. Met de slimme meter ontvangt u een jaarrekening op basis van werkelijk verbruik. Dit werkelijke verbruik kan afwijken en daarmee hoger zijn dan de schatting die uw leverancier heeft gedaan.
-
Is er bij u een slimme meter geplaatst in de wintermaanden?
Is een slimme meter geplaatst in de koude maanden van het jaar (oktober t/m maart), dan lijkt het verbruik soms enorm te stijgen. In werkelijkheid is het verbruik niet gestegen, maar bent u nu extra alert op de meterstanden omdat u een nieuwe meter heeft gekregen. In de winter verbruikt u veel meer energie dan in de andere jaargetijden. Het voorschot dat u iedere maand betaalt voor uw energie is een gemiddelde. In de winter zou u niet uitkomen met dat bedrag, maar dat wordt straks weer rechtgetrokken in de lente en de zomer. U gebruikt dan veel minder energie waardoor het gemiddelde bedrag per maand, over een jaar berekend ongeveer toereikend is.
-
Is er in de afgelopen periode iemand bij u ingetrokken of heeft u gezinsuitbreiding gekregen?
Een extra persoon in huis zorgt voor extra verbruik van stroom en gas. Het kan zijn dat dit u eerder niet opgevallen is omdat u een voorschot betaalde op basis van een geschat verbruik. Door de slimme meter wordt dit verbruik inzichtelijk.
-
Heeft u in de afgelopen periode apparatuur aangeschaft of bent u apparatuur vaker gaan gebruiken? Denk hierbij aan een inductiekookplaat, sauna, jaccuzi, wasdroger, airconditioning, terrasverwarmer of een extra grote tv.
Deze apparatuur heeft invloed op uw verbruik. Als u deze apparatuur (vaker) gaat gebruiken kan het zijn dat uw jaarrekening hoger uitvalt dan verwacht. Het kan zijn dat dit u eerder niet opgevallen is omdat u een voorschot betaalde op basis van een geschat verbruik. Door de slimme meter wordt dit verbruik inzichtelijk.
-
Levert u energie terug, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen?
De opbrengst van zonnepanelen wordt niet volledig teruggeleverd aan het net. Je levert alleen terug als je niet alle opgewekte energie zelf gebruikt. Op de omvormer van de zonnepanelen (die de opbrengst meet) is dan een ander getal te zien dan op de slimme meter. Omvormers van zonnepanelen meten de elektriciteit die wordt opgewerkt door de panelen (de opbrengst). De slimme meter meet alleen wat er daadwerkelijk is teruggeleverd. Op het moment dat de zon schijnt, wekt u energie op. Als u tegelijkertijd apparatuur heeft aan staan, zoals bijvoorbeeld uw wasmachine, dan wordt de opgewekte energie direct gebruikt voor de was. De energie die vervolgens overblijft, levert u terug. Dit laatste is wat u op de slimme meter ziet.
Uw verbruikte energie en de energie die u heeft teruggeleverd worden op de jaarnota met elkaar verrekend.
-
Heeft u inzicht in uw energieverbruik?
Meer inzicht kan helpen in het vinden van een verklaring voor uw hoger verbruik. Vaak biedt uw energieleverancier een gratis app op uw telefoon waarop u uw verbruik per kwartier kunt zien. Er zijn ook andere (gratis) energieverbruiksmanagers. U kunt dan zelf zien wanneer en hoeveel energie u verbruikt. U kunt daarmee achterhalen waar het hoge verbruik vandaan komt.
-
Is uw verbruik hoger dan dat van vergelijkbare huishoudens?
Via het Nibud vindt u het gemiddelde energieverbruik van verschillende type huishoudens. U kunt daarmee een goede vergelijking maken of uw energieverbruik onder of boven het gemiddelde ligt.
-
Heeft u al contact gehad met uw energieleverancier?
Voordat u een metercontrole aanvraagt, is het goed om eerst contact op te nemen met uw energieleverancier om eventuele oorzaken uit te sluiten. Wij helpen u daarbij graag en hebben daarom een aantal vragen opgesteld die u aan uw energieleverancier kunt stellen.
- Hebben er tariefwijzigingen plaatsgevonden in de periode waarin uw een hogere jaarnota heeft ontvangen?
- Zijn de twee perioden die vergeleken worden op de jaarnota/het verbruiksoverzicht even lang?
- Komen de standen op de jaarnota/het verbruiksoverzicht overeen met de standen op de meter?
Geen verklaring kunnen vinden?
Heeft u de vragen doorlopen en geen verklaring gekregen voor uw hoge energieverbruik? Dan kunt u de meter laten controleren. Wanneer u een slimme meter heeft, die minder dan een jaar geleden geplaatst is, kunt u geen metercontrole laten uitvoeren.
Metercontrole aanvragen