Elektriciteitsstation Hillegom bereikt maximale capaciteit

Elektriciteitsstation Hillegom

Het elektriciteitsnet heeft in delen van de gemeenten Hillegom, Noordwijk en Lisse de maximale capaciteit bereikt. Nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen daarom niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden.

Grotere vraag

In het gebied rond Hillegom ziet netbeheerder Liander dat de vraag naar elektriciteit door bedrijven snel stijgt. Maar er zijn steeds meer bedrijven die grootschalig duurzaam opgewekte elektriciteit willen terugleveren aan het net. Hierdoor is de maximale capaciteit van het elektriciteitsstation Hillegom bereikt. Dit betekent dat Liander bedrijven die zich in het gebied willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, niet zomaar kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Bij nieuwe aanvragen bespreekt Liander met deze bedrijven of zij eventueel onder voorwaarden een aansluiting willen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als zij tijdens spitsuren geen gebruik maken van het elektriciteitsnet. Alleen als dit niet mogelijk is, worden de bedrijven op een wachtlijst geplaatst.

Nieuw elektriciteit station

Een aansluiting is  pas mogelijk als een nieuw, zwaarder elektriciteitsstation in Hillegom is gebouwd. Liander en de gemeente zijn hierover in gesprek. ’ De bouw van een nieuw elektriciteitsstation door Liander heeft voor ons een hoge prioriteit, samen met Liander zijn we hard op zoek naar een geschikte locatie’, aldus wethouder Karin Hoekstra van de gemeente Hillegom.

Samen keuzes maken

Monique Hoogwijk, regiomanager bij Liander: ‘Om iedereen van stroom te kunnen blijven voorzien, is het belangrijk dat we het net verzwaren en uitbreiden, onder andere door het bouwen van een nieuw onderstation. We begrijpen dat zo'n station impact heeft op de omgeving. Uiteindelijk zullen we samen met de gemeente keuzes moeten maken om te zorgen dat we iedereen nu en in de toekomst van stroom kunnen blijven voorzien.’ Liander verwacht op zijn vroegst in 2028 b extra capaciteit beschikbaar te hebben voor grootverbruikers in dit gebied.  

Onderzoek stroomverbruik

Wanneer de maximale capaciteit van een elektriciteitsstation wordt bereikt, doet Liander, altijd onderzoek bij bedrijven die veel elektriciteit gebruiken of ze dit gebruik flexibel kunnen inzetten. Met hen wordt gekeken of zij tegen betaling hun verbruik kunnen verminderen op de momenten dat er veel elektriciteit wordt gebruikt. Liander onderzoekt de komende maanden de interesse hierin bij bedrijven die zijn aangesloten het elektriciteitsstation in Hillegom. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de eerste helft van 2024 verwacht.

Capaciteit garanderen

Liander betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen die het wel raakt en werkt met man en macht om deze op te lossen. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen. In Holland-Rijnland is de netbeheerder op veel plaatsen aan de slag met de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Tot 2030 worden 16 grote elektriciteitsstations uitgebreid en 10 extra stations gebouwd.

Webinar

Op dinsdag 4 juli 2023 organiseert Liander een webinar over transportschaarste in en rond Hillegom. Liander praat geïnteresseerden bij over de oorzaak en de oplossingen.

Betrouwbaar elektriciteitsnet

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Al deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit. Hierdoor ontstaan op steeds meer plaatsen knelpunten op het elektriciteitsnet. Liander werkt daarom hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en het ontwikkelen van slimme oplossingen om meer capaciteit op het bestaande net te creëren.