Extra update capaciteit elektriciteitsnet

Extra update capaciteit elektriciteitsnet

In Flevoland en Gelderland zijn in het elektriciteitsnet van TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, nieuwe knelpunten voor de levering van elektriciteit ontstaan. TenneT heeft daarom een vooraankondiging van congestie gedaan.

Liander is voor het transport van elektriciteit afhankelijk van het hoogspanningsnet van TenneT. Nu het hoogspanningsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt, is er ook bij Liander geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor de levering van elektriciteit. De knelpunten van TenneT veroorzaken namelijk beperkingen op de onderliggende stations bij Liander voor de levering van elektriciteit aan grootverbruikers. 

Dit is een extra update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Liander heeft iedere twee weken een standaard update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander.  

In onderstaand overzicht geven we per provincie aan in welk specifiek gebied de maximale capaciteit van het net is bereikt. 

Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net vindt u via deze link. Lees hier meer over de knelpunten in Gelderland en hier meer over de knelpunten in Flevoland.

Meer informatie over het bereiken van de maximale capaciteit in Flevoland en Gelderland leest u hier.

Flevoland 

In Flevoland zijn zeven nieuwe knelpunten op het regionale elektriciteitsnet van Liander ontstaan. Deze knelpunten worden veroorzaakt doordat het hoogspanningsnet van TenneT in de regio de maximale capaciteit heeft bereikt.  

De schaarste van TenneT heeft vooralsnog geen impact op Noordelijk Flevoland (Noordoostpolder). 

 • Almere (levering) 
 • De Vaart (levering) 
 • Dronten (levering) 
 • Lelystad (levering) 
 • Pampus (levering) 
 • Zeewolde (levering) 
 • Zuiderveld (levering) 

Meer informatie over de vooraankondiging congestieonderzoek TenneT vindt u hier.

Gelderland 

In Gelderland zijn 28 nieuwe knelpunten op het regionale elektriciteitsnet van Liander ontstaan. Deze knelpunten worden veroorzaakt doordat het hoogspanningsnet van TenneT in de regio de maximale capaciteit heeft bereikt. 

 • Apeldoorn (levering) 
 • Arnhem (levering) 
 • Borculo (levering) 
 • Dale (levering) 
 • Dodewaard (levering) 
 • Doetinchem (levering) 
 • Druten (levering) 
 • Ede (levering) 
 • Eerbeek (levering) 
 • Elst (levering) 
 • Harderwijk (levering) 
 • Harselaar (levering) 
 • Hattem (levering) 
 • Kattenberg (levering) 
 • Lochem (levering) 
 • Nijmegen (levering) 
 • Oosterhout (levering) 
 • Renkum (levering) 
 • Teersdijk (levering) 
 • Tiel (levering) 
 • Ulft (levering) 
 • Vaassen (levering) 
 • Winterswijk (levering) 
 • Woudhuis (levering) 
 • Zaltbommel (levering) 
 • Zevenaar (levering) 
 • Zuidbroek (levering) 
 • Zutphen (levering) 

Meer informatie over de vooraankondiging congestieonderzoek TenneT vindt u hier

Geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met lopende aanvraag 

De door TenneT aangegeven knelpunten voor de levering van elektriciteit hebben geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met een geldige offerte. Het heeft vanaf 17 november wél gevolgen voor nieuwe aanvragen van zowel bestaande als nieuwe klanten. Deze klanten kan Liander voorlopig niet voorzien van (extra) transportcapaciteit. 

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk 

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende elektriciteitsverdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.   

Liander investeert in het net   

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net, tot 2030 investeren de gezamenlijke netbeheerders 40 miljard euro. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Daarnaast vis er een groot te krot aan technisch personeel. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.   

Congestiemanagement nieuwe stijl

De ACM heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is. Meer actuele informatie over congestiemanagement door Liander is hier te vinden. 

 

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting groter dan 3x80 ampère.  

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Maximale capaciteit elektriciteitsnet Flevopolder en Gelderland voor levering elektriciteit in zicht

Maximale capaciteit elektriciteitsnet Flevopolder en Gelderland voor levering elektriciteit in zicht

TenneT laat vandaag weten dat in onder meer Gelderland en de Flevopolder de grenzen van de capaciteit op het hoogspannin ...

Lees artikel