Elektriciteitsnet regio Hoorn bereikt maximale capaciteit voor leveren elektriciteit

Elektriciteitsnet regio Hoorn bereikt maximale capaciteit voor leveren elektriciteit

In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in delen van de gemeenten Hoorn, Drechterland, Medemblik, Koggenland en Opmeer de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit.

Netbeheerder Liander werkt hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit te creëren. Pas dan kan de netbeheerder grootverbruikers van elektriciteit, zoals supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken die zich hier willen vestigen of meer elektriciteit willen afnemen, in hun vraag voorzien.

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. De capaciteit van het net kan echter niet zo snel worden uitgebreid als de snelheid waarmee ontwikkelingen nu plaatsvinden. Daardoor raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en de overstap van veel ondernemers en consumenten van aardgas naar elektriciteit. Door deze drukte is ook de maximale capaciteit van de elektriciteitsverdeelstations Holenweg en Geldelozeweg in Hoorn bereikt. Deze stations voorzien delen van de gemeenten Hoorn (kernen van Hoorn en Zwaag), Drechterland (kernen Kraaienburg, Wijdenes, De Hout), Medemblik, Koggenland en Opmeer van elektriciteit. Met de aankondiging van vandaag heeft vrijwel het hele elektriciteitsnet in West-Friesland zijn maximale capaciteit bereikt.

Huidige capaciteit blijft gegarandeerd

Ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben. Liander betreurt de ontstane situatie voor de ondernemers en instellingen die het wel raakt en werkt met man en macht om deze op te lossen. Voor bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd. De ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen.

In oranje het gebied dat de elektriciteitsverdeelstations Holenweg en Geldelozeweg in Hoorn van stroom voorziet.

Vraag groeit sneller dan uitbreiding elektriciteitsnet

Liander ziet dat met name de vraag naar stroom door ondernemers in Hoorn, Drechterland, Medemblik, Koggenland en Opmeer sneller gaat dan de verzwaringen en uitbreidingen van het elektriciteitsnet. Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in het gebied willen vestigen, of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen, op een wachtlijst plaatst. De netbeheerder kan deze ondernemers pas helpen als het elektriciteitsnet is uitgebreid of zodra er oplossingen beschikbaar zijn die meer capaciteit creëren, zoals congestiemanagement. Dat betekent dat ondernemers hun piekverbruik van elektriciteit op een later moment plannen of eigen energiebronnen inzetten. De ondernemers krijgen hier een vergoeding voor. Liander onderzoekt nu of hier interesse in is.

Liander heeft de ondernemers in het gebied rond Hoorn geïnformeerd over de impact van de nieuwe situatie en nodigt hen binnenkort uit voor een toelichting in een online bijeenkomst.

Forse uitbreiding van het West-Friese elektriciteitsnet

Om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien is het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet een noodzakelijke stap. Hiervoor is allereerst de uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsstation Westwoud nodig. Zowel Liander als Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, hebben daar diverse grootschalige werkzaamheden gepland. Zo wordt de schakeltuin van het station vervangen, worden de huidige transformatoren ingeruild voor exemplaren met veel meer vermogen en komen er meer ‘stopcontacten’ op het station. Liander verwacht de extra capaciteit die daarmee wordt gecreëerd in 2028 in gebruik te kunnen nemen.

Om te kunnen voldoen aan de verwachte capaciteitsvraag in de komende decennia investeert Liander ook in de rest van West-Friesland fors in uitbreiding van elektriciteitsstations en kabels. De netbeheerder breidt vrijwel alle stations in de regio flink uit en bouwt zes nieuwe stations. Hiermee bouwt Liander een toekomstbestendig elektriciteitsnet.