Dunea, Oasen en Liander sluiten contract voor gezamenlijk aanleggen kabels en leidingen

Dunea, Oasen en Liander sluiten contract voor gezamenlijk aanleggen kabels en leidingen

Drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen hebben samen met netbeheerder Liander meerjarige contracten gesloten met de aannemers Van Gelder en Visser & Smit Hanab. Beide aannemers gaan voor een periode van maximaal acht jaar in veertien gemeenten in het noorden van Zuid-Holland gezamenlijk werkzaamheden uitvoeren aan het drinkwater-, gas- en elektriciteitsnet.

Straat maar één keer open

De komende jaren komt er veel werk af op de netbeheerders en drinkwaterbedrijven. Door onder andere de stevige woningbouwopgave neemt de vraag naar aansluitingen op het elektriciteits- en waternet flink toe. Niet alleen moeten alle woningen en bedrijven worden aangesloten op het elektriciteitsnet en de waterleiding, door de toenemende vraag moeten ook de onderliggende netten worden aangepakt.

“We zijn bezig met de grootste verbouwing van Nederland”, zegt Frits Wolters, directeur strategisch resource management Liander. “De hoeveelheid werk die door de energietransitie op ons afkomt is zo groot, dat we het werk met elkaar slim moeten organiseren. Een aannemer kan zijn mensen immers maar één keer tegelijk inzetten. Door werkzaamheden te combineren, voorkomen we dubbel werk en zetten we technisch personeel, dat al schaars is, efficiënt in. En door de straat maar één keer open te breken, beperken we ook de overlast voor bewoners tot een minimum.”

“Met het realiseren van zo'n 4.000 combi-aansluiten op jaarbasis, het aanleggen van het bijbehorende distributienetwerk en het vervangen van een deel van de bestaande ondergrondse infrastructuur, staan we aan de vooravond van een mooie opgave", geven de aannemers Van Gelder en Visser & Smit Hanab aan. “Doordat we als aannemers al tijdens de ontwerpfase worden ingeschakeld, kunnen we vroegtijdig de benodigde uitvoeringscapaciteit reserveren. Daardoor zijn we in staat om een betrouwbare planning af te geven. Daarnaast biedt het ons de gelegenheid om onze uitvoeringsexpertise in het ontwerp te verwerken waardoor we de werkzaamheden straks snel, efficiënt en in één keer goed kunnen uitvoeren.”

Acht jaar samen aan de slag

De contracten met de aannemers zijn afgesloten voor vier jaar maar kan daarna nog vier keer met een jaar worden verlengd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de gemeenten Alphen aan de Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude. Namens Dunea, Oasen en Liander wordt het werk gecoördineerd door het samenwerkingsverband Structin.

De aannemers nemen in hun werk ook een groot deel van de voorbereidende werkzaamheden voor hun rekening. Daarbij gaat het onder andere om de engineering voor de uitvoeringsfase, het aanvragen van vergunningen en het opstellen van een verkeersplan. Ook het informeren van de klanten en de omgeving wordt straks door de aannemers zelf gedaan. Deze taken waren eerder nog belegd bij de drinkwaterbedrijven en de netbeheerder. Het voordeel van deze manier van werken is dat taken zoveel mogelijk uitgevoerd worden door de partij die het meeste zicht heeft op het werk.

v.l.n.r.: Frits Wolters, directeur Strategisch Resource Management Alliander, Martin Matthijsse, divisiemanager Duin en Water Dunea, Walter van der Meer, CEO Oasen, Jesper Pottuit, directeur Van Gelder Kabel- Leiding en Montagewerken BV, Stanley Maas, CEO Visser & Smit Hanab

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het ...

Lees artikel

Ruim 600 hennepkwekerijen opgerold in 2021

Ruim 600 hennepkwekerijen opgerold in 2021

In 2021 hebben we samen met de politie 633 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energiediefstal. Daarbij is 3 ...

Lees artikel