Basisschoolleerlingen brengen bezoek aan project Liander

Basisschoolleerlingen brengen bezoek aan project Liander

Ruim tweehonderd leerlingen van een basisschool in Lelystad hebben vorige week een project van Liander bezocht. De werkzaamheden vonden namelijk plaats pal voor de school. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk overlast werd ervaren, is Liander vroeg in gesprek gegaan met de school en naastliggende kinderopvang. Toen ontstond ook het idee voor een leerzame dag.

Op veel plekken werkt Liander aan het energienet. Zo ook in Lelystad, waar in de buurt van het vliegveld een nieuw zonnepark komt. Als onderdeel daarvan legt Liander samen met aannemer Van Gelder twaalf kabels aan tussen het park en het bestaande onderstation in Lelystad.

Een flinke klus, waarbij we over een lengte van ongeveer 7,5 kilometer onder meer twee brede vaarten en een provinciale weg kruisen met boringen.

Een aantal weken geleden heeft een medewerker van Liander gastlessen gegeven op de school, met voor elke groep een verhaal op hun eigen niveau. Die dag stond in het teken van Liander en kennismaken met techniek. Het ging onder meer over het werk van de netbeheerders, waar elektriciteit vandaan komt, het zonnepark dat wordt aangelegd en over de dikke kabels die de grond in gaan.

En vorige week vrijdag trokken de kinderen hun veiligheidshesje aan om het werk in het echt te zien. Zo konden ze kijken bij de boring en vragen stellen aan de boormeester, mochten ze zelf aan boord klimmen van een graafmachine van de aannemer en schreven ze hun naam op een buis, die vervolgens diep de grond in ging. En dat ziet er zo uit:

 

 

Liander, Van Gelder en de basisschool kijken terug op een heel geslaagde dag. En wie weet: misschien hebben we een aantal kinderen alvast warmgemaakt voor een mooie baan in de techniek.

Bekijk gerelateerd nieuws:

De lessen uit de proeftuinen helpen de energietransitie: Purmerend

De lessen uit de proeftuinen helpen de energietransitie: Purmerend

Het klimaat verandert wereldwijd. Met de afspraken uit het Klimaatakkoord werkt Nederland toe naar uiterlijk in 2050 CO2 ...

Lees artikel

Elektriciteitsnet verder onder druk door afname potentiële nieuwe windparken

Elektriciteitsnet verder onder druk door afname potentiële nieuwe windparken

Partijen die grootschalig duurzame energie produceren konden van 5 oktober tot en met 11 november SDE++-subsidie aanvrag ...

Lees artikel