Regionale netbeheerders winnen Computable Awards 2021

Regionale netbeheerders winnen Computable Awards 2021

Op 3 november hebben de vakjury van de Computable Awards én het publiek het programma C-ARM tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘grootzakelijk ICT-project’. De belangrijkste ICT-prijs van Nederland. Deze ‘Oscars’ worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden in hun vakgebied.

Mooie woorden van de jury

De regionale netbeheerders (Enexis, Stedin, Liander, Westland Infra, Enduris, Rendo en Coteq) hebben, samen met EDSN als centraal faciliterende en beherende organisatie en CGI als technologie-partner, zeer intensief, grootschalig en constructief met elkaar samengewerkt om de realisatie van één uniforme manier van werken mogelijk te maken. Het programma Centralisatie Allocatie Reconciliatie en Meetdata (C-ARM) heeft op het onderdeel complexiteit van de jury van de Computable Awards een zeer hoge waardering gekregen. Daarnaast heeft dit programma ook een goede indruk achtergelaten als het om toegevoegde waarde voor de organisatie en samenleving én innovatie. “Alle zeven netbeheerders hebben moed getoond door het eigenbelang ondergeschikt te maken aan het grotere geheel. Deze wijze van samenwerken zou een voorbeeld moeten zijn voor meer organisaties”, aldus de jury.

Gilbert de Graaf, Directeur Marktdiensten: “Wij zijn ontzettend trots op deze award. Wij zien dit een mooie erkenning voor de intensieve en hechte samenwerking tussen alle regionale netbeheerders, EDSN en CGI. Het programma C-ARM is een belangrijke gezamenlijke stap om het energiesysteem van de toekomst vorm te geven en een vrije energiemarkt met andere energiepartners mogelijk te maken. Een mooie beloning voor iedereen die aan de succesvolle implementatie heeft bijgedragen.”

Het programma C-ARM: het Nederlandse Energiekasboek

Samen met andere netbeheerders is Liander druk bezig met het digitaliseren van de energie-infrastructuur. Data en digitalisering speelt hierbij een onmisbare rol. Netbeheerders zijn in staat om met processen en systemen data te verzamelen die het opwekken, leveren en verbruik van (duurzame) energie inzichtelijk maakt.

Het programma C-ARM laat alle netbeheerders centraal op één uniforme wijze werken. Veranderingen hoeven dus niet meer in zeven verschillende systemen te worden doorgevoerd. De netbeheerders gebruiken de C-ARM applicatie voor het administratief toekennen en verwerken van het elektriciteits- en gasverbruik. Dit is een belangrijke gezamenlijke stap om veranderingen in het energielandschap en een vrije energiemarkt met andere energiepartners mogelijk te maken. Daarmee is het ook een grote stap om de energietransitie in goede banen te kunnen leiden. Met de C-ARM-applicatie is feitelijk het ‘Nederlandse Energiekasboek’ vormgegeven en dus vitale nationale infrastructuur met impact op iedereen in Nederland.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Concept-investeringsplannen 2022 gepubliceerd

Concept-investeringsplannen 2022 gepubliceerd

De veranderingen in het energiesysteem zijn revolutionair en raken alle sectoren. Zeker nu de capaciteit op het elektric ...

Lees artikel