Welkome versterking stroomnet Amsterdam arriveert op locatie

Welkome versterking stroomnet Amsterdam arriveert op locatie

Het Amsterdamse elektriciteitsnet raakt steeds voller. Om meer ruimte te creëren breidt Liander de komende jaren het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit. Vandaag heeft de netbeheerder op elektriciteitsverdeelstation Nieuwe Meer een reuzetransformator op zijn plek geplaatst. Het vermogen van het station wordt hiermee verdubbeld naar 280 megavolt-ampère. De uitbreiding komt overeen met het vermogen om ruim 50.000 moderne aardgasloze nieuwbouwwoningen van stroom te voorzien. Met de komst van deze nieuwe transformator is Liander de komende jaren voorbereid op de snel toenemende vraag naar stroom uit het gebied rond dit Amsterdamse station.

Elektriciteitsverdeelstation Nieuwe Meer voorziet delen van Amsterdam-Zuid, Sloten en Osdorp van stroom. Overal in dit gebied neemt de vraag naar stroom snel toe, zowel in woonwijken als bij bedrijven en industrie. Daarnaast wil de gemeente Amsterdam het Schinkelkwartier, op de grens van Nieuw-West en Amsterdam-Zuid, herontwikkelen tot een duurzame woonwijk met onder meer 11.000 woningen. Om al deze ontwikkelingen te kunnen faciliteren verdubbelt Liander het vermogen van het station Nieuwe Meer. De nieuwe transformator wordt vanaf eind september opgebouwd, getest en vervolgens aangesloten op de schakelinstallatie en kan naar verwachting eind 2021 in gebruik worden genomen. 

Snelgroeiende vraag naar meer elektriciteit

Paul van Engelen, bij Liander verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Amsterdamse net: “De vraag naar elektriciteit in Amsterdam stijgt snel. Zowel bedrijven als consumenten gebruiken steeds meer stroom. Bedrijven stappen bij een bedrijfsuitbreiding steeds vaker over van aardgas op elektriciteit, ook consumenten verwarmen hun woningen steeds vaker elektrisch. Daarnaast hebben mensen steeds meer elektrische apparaten en gaan laadpalen voor elektrische auto’s als zoete broodjes over de toonbank. Om deze vraag te faciliteren en het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, breiden wij het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit. Ook met de capaciteitsuitbreiding van elektriciteitsverdeelstation Nieuwe Meer anticiperen we op deze stijgende energievraag van de komende jaren in dit deel van de stad.” 

Uitbreiding net in Amsterdam

Naast station Nieuwe Meer vergroot Liander ook de capaciteit van het stroomnet in bijvoorbeeld Bijlmer-Noord, Watergraafsmeer, IJpolder en aan de Karperweg. Afgelopen juli gaven Daan Schut, chief transition officer van Liander, en wethouder Marieke Van Doorninck het startsein voor de bouw van een elektriciteitsverdeelstation op Strandeiland. Zo maakt Liander het elektriciteitsnet in Amsterdam klaar voor de toekomst. Tijdens de uitbreiding van het hoofdstedelijk elektriciteitsnet gaat de stroomvoorziening gewoon door.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander opent nieuw centraal distributiecentrum in Apeldoorn

Liander opent nieuw centraal distributiecentrum in Apeldoorn

Afgelopen zaterdag opende netbeheerder Liander een nieuw distributiecentrum in Apeldoorn-Noord. Liander heeft haar voorm ...

Lees artikel