Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Een aantal knelpunten in Gelderland is (voorlopig) opgelost.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruik aansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Flevoland

In Flevoland is er een nieuw knelpunt ontstaan. Dit is in Tollebeek (verdeelstation Sint Hubertusplaats) voor verbruik. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Friesland

In Friesland is er een nieuw knelpunt ontstaan. Dit is in Akkrum voor verbruik. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Gelderland

In Gelderland zijn twee knelpunten (voorlopig) opgelost. Er zijn ook twee nieuwe knelpunten ontstaan.

De (voorlopig) opgeloste knelpunten zijn bij:

  • Dale (verbruik en teruglevering).

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Oosterbeek (verbruik)
  • Lengel (verdeelstation Slaghout, verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Noord-Holland

In Noord-Holland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Hoogwoud (verbruik)
  • Ulkesluis (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Wees alert op valse Liander websites

Wees alert op valse Liander websites

Op dit moment zijn er valse Liander websites en Mijn Liander websites in omloop. De pagina's zijn opgezet door criminele ...

Lees artikel

Amsterdam en Liander vragen bedrijfsleven mee te denken over energiesysteem van toekomst

Amsterdam en Liander vragen bedrijfsleven mee te denken over energiesysteem van toekomst

De belasting van het elektriciteitsnet in Amsterdam groeit met een factor 3 tot 4,5 tot 2050. Dat komt onder andere door ...

Lees artikel