Online inzicht in oplossing knelpunten stroomnet

Lancering postcodechecker

Afbeelding van kaart van netwerk

Netbeheerder Liander introduceert een online tool waarmee grootzakelijke klanten op basis van een postcode in een oogopslag kunnen zien of er congestie op het elektriciteitsnet is. Hiermee is het eventueel lokaal tekort aan transportcapaciteit, de oplossing waar Liander aan werkt om het knelpunt te verhelpen en de beoogde einddatum van het knelpunt inzichtelijk voor de klant.

Vanaf vandaag kunnen grootverbruikers van stroom of zakelijke producenten van wind- of zonnestroom op liander.nl meer informatie vinden over een eventueel lokaal tekort aan transportcapaciteit, de oplossing waar Liander aan werkt om het knelpunt te verhelpen en de beoogde einddatum van het knelpunt. Met de postcodechecker maakt Liander het grootzakelijke klanten die gevestigd zijn rond een knelpunt op het stroomnet of zich daar willen vestigen, eenvoudiger inzicht te krijgen in de voortgang waarmee een knelpunt wordt opgelost. Dit is belangrijke informatie voor deze groepen omdat zij in het schaarstegebied pas de gewenste netcapaciteit kunnen krijgen nadat het stroomnet is uitgebreid.

Sneller inzichtelijk

Liander heeft het verbeteren van transparantie ten aanzien van knelpunten op het stroomnet als prioriteit gesteld. De postcodechecker is een aanvulling op de tweewekelijkse update van congestiegebieden, de kaarten van schaarstegebieden en congestieonderzoeken die Liander sinds 2019 op zijn website publiceert. In de vooraankondigingen van onderzoeken naar congestiemanagement staat zo veel informatie dat het voor klanten soms onduidelijk is wanneer een knelpunt opgelost gaat worden. De postcodechecker maakt dat beter inzichtelijk. Daarnaast koppelen we in de tool de voortgang van de werkzaamheden zodat klanten weten wat er in de buurt gaat gebeuren.

Investeren in uitbreiding en innovaties

Om aan de toenemende elektriciteitsvraag te voldoen breidt Liander het elektriciteitsnet op veel plaatsen fors uit. Zo investeren we in 2021 bijna 900 miljoen euro aan bijvoorbeeld de bouw van nieuwe onderstations en het aanleggen van extra elektriciteitskabels. Om het energienet zo optimaal mogelijk te benutten passen we nieuwe technologieën toe in onze netten.

Direct naar de postcodechecker: www.liander.nl/netverzwaring

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van ...

Lees artikel