Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Flevoland

In Flevoland is een nieuw knelpunt voor teruglevering ontstaan. Dit is bij Vollenhove. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Friesland

In Friesland is een nieuw knelpunt voor teruglevering ontstaan. Dit is bij Heerenveen Internationaal Bedrijventerrein Friesland. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Gelderland

In Gelderland zijn vijf nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Ede West (verbruik en teruglevering)
  • Harderwijk (verdeelstation Lorentz, teruglevering)
  • Noordeinde (verdeelstation Hoge Enk, teruglevering)
  • Twello (verdeelstation Platvoet, verbruik en teruglevering)
  • Wekerom (teruglevering)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting die groter is dan 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Transportschaarste leidt tot uitdaging voor regio Den Helder

Transportschaarste leidt tot uitdaging voor regio Den Helder

Op dinsdagavond 16 maart organiseerde Liander een webinar over transportschaarste in de gemeente Den Helder (Noord-Holla ...

Lees artikel

Online inzicht in oplossing knelpunten stroomnet

Online inzicht in oplossing knelpunten stroomnet

Netbeheerder Liander introduceert een online tool waarmee grootzakelijke klanten op basis van een postcode in een oogops ...

Lees artikel