Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen door vol stroomnet

Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen door vol stroomnet

Het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en Neerijnen heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Daardoor moeten ondernemers met plannen om hier extra stroom te leveren aan het elektriciteitsnet wachten tot 2023. Het gaat met name om tuinders met WKK’s en nieuwe wind- en zonneparken. In 2023 is het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel uitgebreid en komt er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar in dit gebied. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Het Nederlandse elektriciteitsnet behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Liander werkt aan het energienet van vandaag en morgen. Zo heeft Liander in 2020 in Gelderland ruim 40.000 installaties voor zonnepanelen op daken en velden op het elektriciteitsnet aangesloten. Een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2019. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-en windenergie zorgen voor grote drukte op het elektriciteitsnet. In sommige gebieden is het inmiddels zo druk dat grote bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren en moeten wachten tot het net is uitgebreid.

Mini-elektriciteitscentrales, wind- en zonneparken

Deze drukte op het elektriciteitsnet geldt ook voor de Bommelerwaard en Neerijnen, een gebied dat volop in ontwikkeling is. De afgelopen jaren heeft Liander bedrijven in deze regio al laten weten dat er zoveel vraag naar elektriciteit is dat nieuwe aanvragen voor elektrisch vermogen pas gehonoreerd kunnen worden nadat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Nu heeft het net in deze regio dus ook zijn maximale capaciteit bereikt voor de levering van stroom door regionale producenten, zoals wind- en zonnestroomproducenten en tuinders.

Naast de snelle opkomst van windmolens en zonneweides is in de glastuinbouw  het aantal warmte-krachtkoppelingen (WKK’s) gegroeid. In een WKK wordt aardgas omgezet in warmte, CO2 en elektriciteit. De warmte en CO2 zijn voor eigen gebruik van de tuinders, het overschot aan elektriciteit leveren de tuinders aan het elektriciteitsnet. Daarmee zijn de WKK’s mini-elektriciteitscentrales met een forse impact op het elektriciteitsnet. Door de drukte op het energienet kan Liander geen nieuwe klanten aansluiten die veel elektrisch vermogen willen terugleveren om de veiligheid en leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen. Daarvoor moet eerst de uitbreiding van het nieuwe elektriciteitsverdeelstation gerealiseerd zijn. Voor consumenten die bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak willen leggen, heeft dit geen gevolgen.

Energienet optimaal benutten

Liander doet alles wat in haar bereik ligt en wat redelijkerwijs van haar mag worden verwacht om meer netcapaciteit beschikbaar te krijgen in het gebied. In de tussentijd kijken we of er andere slimme oplossingen ingezet kunnen worden. Een voorbeeld is het toepassen in Neerijnen van congestiemanagement, een manier om de schaarse capaciteit van het elektriciteitsnet efficiënter te verdelen.

In gesprek met klanten

Frieke Ortmans, regioverantwoordelijke bij Liander: “Het is natuurlijk ontzettend vervelend voor bedrijven die willen verduurzamen en hun stroom niet kwijt kunnen op ons net. We doen er dan ook alles aan om in 2023 de werkzaamheden op het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel afgerond te hebben. We zijn continu met onze klanten in gesprek, zodat zij weten wat ze wanneer van ons kunnen verwachten”. Daarnaast kunnen klanten Liander helpen door hun plannen ruim van tevoren te delen, zodat Liander kan anticiperen op nieuwe aanvragen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

In 2020 bijna 600 hennepkwekerijen opgespoord

In 2020 bijna 600 hennepkwekerijen opgespoord

In 2020 werden door netbeheerder Liander samen met de politie 587 hennepkwekerijen ontdekt waarbij sprake was van energi ...

Lees artikel