Nieuwe subsidieregeling voor energiecoöperaties

Nieuwe subsidieregeling voor energiecoöperaties

Op 1 april gaat de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) van start. Een nieuwe regeling voor coöperaties en VvE’s die zelf duurzame energie opwekken. De SCE vervangt de huidige Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling). Ook voor deze regeling is een transportindicatie vereist. Vanaf 4 maart kunnen klanten die aanvragen.

Vanaf januari 2014 konden leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking komen voor een belastingkorting op hun energierekening. Dit ging via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de Postcoderoosregeling genoemd. Tot en met 2020 zijn er in Nederland 518 projecten gerealiseerd met deze regeling.

Nieuwe regeling

De nieuwe regeling SCE maakt geen gebruik meer van het instrument energiebelasting, maar van een subsidiebedrag gebaseerd op het opgesteld vermogen van de productie-installatie. Daarmee ontvangt de coöperatie of VvE een vast bedrag per kWh over een looptijd van 15 jaar. Er is op die manier meer zekerheid dan in de oude regeling, omdat de belastingcomponent kan fluctueren afhankelijk van het regeringsbeleid.

De regeling geldt voor opwekprojecten met zonnepanelen (t/m 500 kW), windmolens (t/m 1 MW) of waterkracht (t/m 150 kW).

Wilt u meer weten of bent u benieuwd naar de voorwaarden? Bekijk dan de site van de RVO.

Transportindicatie

Net als voor de SDE++-regeling, geldt ook voor deze regeling dat subsidieaanvragen voor een grootverbruik-aansluiting voorzien moeten zijn van een transportindicatie. De transportindicatie reserveert geen netcapaciteit. Het kan daarom gebeuren dat u, wanneer u de aansluiting aanvraagt of uw project gaat realiseren, alsnog een transportbeperking krijgt. Bij aanvragen voor een kleinverbruik-aansluiting is dit niet verplicht: daar geldt in het beleid van netbeheerders geen transportbeperking.

De aanvragen voor een transportindicatie behandelt Liander op dezelfde manier als bij de SDE++. Een belangrijk verschil is de openstellingsperiode. Bij de SDE++-regeling geldt een specifieke openstellingstermijn, bij deze nieuwe regeling kan een klant het hele jaar de aanvraag doen. De afgegeven transportindicatie is maximaal vier weken geldig. Klanten kunnen een aanvraag voor de transportindicatie indienen via: www.liander.nl/transportindicatie.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Verwijdering gasaansluiting nu tijdelijk volledig vergoed

Verwijdering gasaansluiting nu tijdelijk volledig vergoed

Vanaf maandag 1 maart 2021 betalen consumenten niet meer voor het verwijderen van de gasaansluiting als ze daarvoor een ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capacitei ...

Lees artikel