Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Een aantal knelpunten in Gelderland is (voorlopig) opgelost.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Flevoland

In Flevoland is een nieuw knelpunt voor verbruik ontstaan. Dit is in de oostzijde van de Noordoostpolder (verdeelstation Vollenhove). Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Friesland

In Friesland is een nieuw knelpunt voor teruglevering ontstaan. Dit is bij Herbayum. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Gelderland

In Gelderland twee nieuwe knelpunten ontstaan. In een gebied doen we onderzoek naar congestiemanagement. En twee knelpunten zijn (voorlopig) opgelost.

De (voorlopig) opgeloste knelpunten zijn:

  • Lievelde (verdeelstation Pramer, teruglevering)
  • Nijkerk (teruglevering)

Het gebied waar we onderzoek naar congestiemanagement doen is:

  • Zaltbommel (teruglevering)

De nieuwe knelpunten zijn:

  • ’s Heerenberg (verdeelstation Slaghout, teruglevering)
  • Twello (verdeelstation Woudhuis, verbruik)

Noord-Holland

In Noord-Holland is een nieuw knelpunt ontstaan voor verbruik en teruglevering. Dit is bij Hoogwoud. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn drie nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Alphen aan den Rijn (verdeelstation Alphen Centrum, verbruik)
  • Alphen aan den Rijn (verdeelstation Alphen West, verbruik)
  • Leiderdorp (verbruik en teruglevering)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander geeft klanten sneller duidelijkheid bij aanvragen transportvermogen

Liander geeft klanten sneller duidelijkheid bij aanvragen transportvermogen

Vanaf 18 januari kan Liander grote bedrijven en producenten van groene stroom bij het aanvragen van een elektriciteitsaa ...

Lees artikel

Aardgasloze nieuwbouw in 2020 boven de 85%

Aardgasloze nieuwbouw in 2020 boven de 85%

In 2020 werd 87% van de nieuwbouwwoningen aangevraagd zonder gasaansluiting. In het laatste kwartaal van 2020 liep het a ...

Lees artikel