Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van het net is hier bereikt. Een aantal knelpunten in Gelderland en Noord-Holland zijn opgelost.

Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol raakt. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Verder passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Rode gebieden

Liander kent zowel oranje als rode knelpunten op het elektriciteitsnet.* In rode gebieden is geen extra capaciteit meer op het elektriciteitsnet beschikbaar. Liander heeft hier onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van congestiemanagement, maar dit biedt geen uitkomst. Onderstaand het overzicht van de rode gebieden. De beperkte ruimte geldt voor een deel van de genoemde plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Flevoland

  • Biddinghuizen (teruglevering)

Friesland

  • Balk (verbruik)
  • Wolvega (verbruik en teruglevering)
  • Woudsend (verdeelstation Spannenburg, teruglevering)

Gelderland

  • Borculo (verbruik)

Noord-Holland

  • Heerhugowaard (verbruik)
  • Edam (verbruik)

Opgelost

In Ede en Hoorn zijn twee knelpunten opgelost. In Ede hebben we de netuitbreiding afgerond. Bij Hoorn hebben we een netwijziging toegepast. Daarnaast is een knelpunt bij Deventer-zuid voorlopig opgelost. Dat komt doordat een of meer klanten op verdeelstation Zutphen hebben aangegeven geen vermogen meer nodig te hebben. De netuitbreiding is hier nog niet af, dus is het knelpunt nog niet definitief verholpen.

Meld uitbreidingsplannen

Wilt u als klant extra capaciteit? Dan adviseren we u contact met ons op te nemen. Zo bent u goed geïnformeerd en hebben wij de vraag naar meer ruimte op het net goed in beeld. Hebben we tussentijds oplossingen ontwikkeld? Of is er capaciteit op het net vrij gekomen? Dan zijn er wellicht mogelijkheden om alsnog aan uw capaciteitsvraag te voldoen.

 

*Legenda kleurcodes

Op onze website publiceren wij kaartjes waarop de gebieden met knelpunten op het net zijn afgebeeld. Daarbij hanteren wij deze kleurcodes:
Transparant: het knelpunt op het elektriciteitsnet is opgelost.
Oranje: er is geen capaciteit op het net beschikbaar. Wij doen hier onderzoek naar oplossingen om meer ruimte op het net te creëren.
Rood: er is geen capaciteit meer beschikbaar op het elektriciteitsnet. Wij hebben hier onderzoek gedaan naar mogelijkheden van congestiemanagement, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit. Deze mogelijkheid biedt geen uitkomst.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Hoe Liander omgaat met de aangescherpte coronamaatregelen

Hoe Liander omgaat met de aangescherpte coronamaatregelen

Op dinsdag 3 november heeft het kabinet aangescherpte maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus ve ...

Lees artikel

Liander organiseert webinar over transportschaarste in Schagen

Liander organiseert webinar over transportschaarste in Schagen

In de gemeente Schagen is op een aantal plekken transportschaarste geconstateerd. Voor grootverbruik klanten die nieuw o ...

Lees artikel