Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van het net is hier bereikt.

Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol raakt. Daarom investeren we in 2020 882 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Verder passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Oranje gebieden

Liander kent zowel transparante, gele, oranje als rode knelpunten* op het elektriciteitsnet. In oranje gebieden is er geen capaciteit meer op het elektriciteitsnet. We doen hier onderzoek naar mogelijk oplossingen, zoals congestiemanagement. Onderstaand het overzicht van de oranje gebieden. Meer weten over een knelpunt? Klik dan op de provincienaam.

Gelderland

  • Bemmel (verbruik en teruglevering)

Rode gebieden

In rode gebieden is geen extra capaciteit meer op het elektriciteitsnet beschikbaar. Liander heeft hier onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van congestiemanagement, maar dit biedt geen uitkomst. Onderstaand het overzicht van de rode gebieden. De beperkte ruimte geldt voor een deel van de genoemde plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Gelderland

  • Nijmegen-Noord (verdeelstation de Waalsprong, verbruik en teruglevering)

Noord-Holland

  • Texel (verbruik en teruglevering)

Meld uitbreidingsplannen

Wilt u als klant extra capaciteit? Dan adviseren we u contact met ons op te nemen. Zo bent u goed geïnformeerd en hebben wij de vraag naar meer ruimte op het net goed in beeld. Hebben we tussentijds oplossingen ontwikkeld? Of is er capaciteit op het net vrij gekomen? Dan zijn er wellicht mogelijkheden om alsnog aan uw capaciteitsvraag te voldoen.

 

*Legenda kleurcodes

Op onze website publiceren wij kaartjes waarop de gebieden met knelpunten op het net zijn afgebeeld. Daarbij hanteren wij deze kleurcodes:

Transparant: het knelpunt op het elektriciteitsnet is opgelost.
Geel: er is nog beperkt capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar.
Oranje: er is geen capaciteit op het net beschikbaar. Wij doen hier onderzoek naar oplossingen om meer ruimte op het net te creëren.
Rood: er is geen capaciteit meer beschikbaar op het elektriciteitsnet. Wij hebben hier onderzoek gedaan naar mogelijkheden van congestiemanagement, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit. Deze mogelijkheid biedt geen uitkomst.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update Klantbedieningsstrategie 

Update Klantbedieningsstrategie 

Het portaal voor servicevragen over Marktfacilitering, partnersinenergie.nl, is nu volledig opengezet voor alle leveranc ...

Lees artikel