Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van het net is hier bereikt. Enkele knelpunten in Friesland en Gelderland zijn opgelost.

Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol raakt. Daarom investeren we in 2020 882 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Verder passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Rood

Liander kent zowel transparante, gele, oranje als rode knelpunten* op het elektriciteitsnet. In rode gebieden is geen extra capaciteit meer op het elektriciteitsnet beschikbaar. Liander heeft hier onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van congestiemanagement, maar dit biedt geen uitkomst. Onderstaand het overzicht van de rode gebieden. De beperkte ruimte geldt voor een deel van de genoemde plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Friesland

  • Leeuwarden (verdeelstation Schenkenschans, verbruik)

Gelderland

  • Zutphen (verbruik)

Noord-Holland

  • Oterleek (verbruik en teruglevering)

Opgelost

We hebben ook een aantal knelpunten opgelost. In Wolvega hebben we de werkzaamheden voor een nieuw verdeelstation afgerond. Met ingang van 18 september 2020 is het knelpunt voor verbruik verholpen. Ook in Dinxperlo hebben we drie van de knelpunten kunnen oplossen, door verzwaring van het net. Twee knelpunten zijn opgelost voor verbruik en teruglevering, een derde is opgelost voor verbruik.

Melden

Wilt u als klant extra capaciteit? Dan adviseren we u contact met ons op te nemen. Zo bent u goed geïnformeerd en hebben wij de vraag naar meer ruimte op het net goed in beeld. In het geval we tussentijds oplossingen hebben ontwikkeld of wanneer er capaciteit op het net is vrij gekomen, zijn er wellicht mogelijkheden om alsnog aan uw capaciteitsvraag te voldoen.

 

*Legenda kleurcodes

Op onze website publiceren wij kaartjes waarop de gebieden met knelpunten op het net zijn afgebeeld. Daarbij hanteren wij deze kleurcodes:

Transparant: het knelpunt op het elektriciteitsnet is opgelost.
Geel: er is nog beperkt capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar.
Oranje: er is geen capaciteit op het net beschikbaar. Wij doen hier onderzoek naar oplossingen om meer ruimte op het net te creëren.
Rood: er is geen capaciteit meer beschikbaar op het elektriciteitsnet. Wij hebben hier onderzoek gedaan naar mogelijkheden van congestiemanagement, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit. Deze mogelijkheid biedt geen uitkomst.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten onts ...

Lees artikel

Stroomnet Wolvega klaar voor toekomst dankzij vernieuwd elektriciteitsstation

Stroomnet Wolvega klaar voor toekomst dankzij vernieuwd elektriciteitsstation

Op 18 september heeft Liander het vernieuwde elektriciteitsverdeelstation in Wolvega in gebruik genomen. Door de snel ge ...

Lees artikel