Campagne wijst woningeigenaren en kleine bedrijven op verplicht registreren zonnepanelen

Campagne wijst woningeigenaren en kleine bedrijven op verplicht registreren zonnepanelen

De gezamenlijke netbeheerders starten vandaag een campagne om woningeigenaren en kleine bedrijven te wijzen op de verplichting hun zonnepanelen aan te melden.

Veel woningeigenaren en kleine bedrijven weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn hun zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl. De vraag naar duurzame stroom neemt toe. Net als het aanbod van zonne-en windenergie. Dit zorgt voor drukte op het net. Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen, wordt op zonnige dagen op veel plekken overtollige (zonne-)energie ingevoed op het net. Daar is het energienet eigenlijk niet op berekend. Hoe meer informatie er beschikbaar is over waar en hoeveel zonnepanelen er op daken liggen, hoe beter Liander ervoor kan zorgen dat het energienet stabiel en betrouwbaar blijft. 

Energieleveren.nl vernieuwd

De website waar woningeigenaren en kleine bedrijven zonnepanelen kunnen registreren, energieleveren.nl, is in mei van dit jaar vernieuwd. Wie een installatie wil registreren, moet voortaan een persoonlijk account op de site aanmaken, in combinatie met een toets op het meternummer. Zo is beter gewaarborgd dat een gerechtigd persoon de registratie of wijziging doorvoert. Bovendien worden voortaan meer (technische) gegevens vastgelegd. De Nederlandse netbeheerders werken hard aan het energienet, zodat het ook blijft functioneren als er lokaal op veel plekken energie wordt opgewekt. Hoe meer informatie er beschikbaar is over aantallen en vermogens van zonne-installaties, hoe beter het net er op kan worden voorbereid.

Bewustwording creëren

Veel woningeigenaren en kleine bedrijven zijn zich er niet van bewust dat het registreren van zonnepanelen wettelijk verplicht is. Liander stuurt jaarlijks zo’n 130.000 brieven aan woningeigenaren en kleine bedrijven om te laten weten dat de aanwezige zonnepanelen moeten worden aangemeld. Daarom start vandaag een campagne om woningeigenaren en kleine bedrijven te wijzen op de registratieplicht. Onder meer via social media worden consumenten gewezen op de website www.energieleveren.nl en met een animatie geattendeerd op het belang van registratie.

Meer informatie

Meer informatie over deze campagne lees je op de pagina zonnepanelen aanmelden.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

Elektriciteitsnet regio Holland Rijnland wacht flinke verbouwing

Elektriciteitsnet regio Holland Rijnland wacht flinke verbouwing

Liander heeft een studie uitgevoerd om vroegtijdig inzicht te krijgen in de impact van de ontwikkelingen in Holland Rijn ...

Lees artikel

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland en Noord-Holland zijn vier nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit v ...

Lees artikel