Liander werkt aan uitbreiding Amsterdams elektriciteitsnet

Liander werkt aan uitbreiding Amsterdams elektriciteitsnet

Het Amsterdamse elektriciteitsnet raakt steeds voller. Om meer ruimte te creëren breidt Liander het net uit. Bijvoorbeeld aan de Karperweg. Op 7 juli wordt hier de eerste paal voor de uitbreiding van het elektriciteitsverdeelstation geslagen. Het vermogen van het station wordt verdubbeld van 40MVA naar 80MVA, goed om circa 65.000 huishoudens van stroom te voorzien.

In 2020 investeert Liander 154 miljoen in de uitbreiding van het Amsterdamse energienet. De uitbreiding is hard nodig, omdat de vraag naar stroom enorm stijgt. Onder meer door datacenters, dichtbevolkte woonwijken, nieuwe bedrijven en de flinke opmars van elektrisch vervoer.

Verdubbeling

Het elektriciteitsverdeelstation aan de Karperweg, in stadsdeel Oud-Zuid, is één van de plekken waar het net wordt versterkt. Het station, dat ervoor zorgt dat Amsterdam-Zuid en het noordelijke puntje van de Zuidas van stroom wordt voorzien, wordt uitgebreid en vernieuwd. Om klaar te zijn voor de toekomst wordt het vermogen van het station verdubbeld van 40MVA naar 80MVA.

Beperkte ruimte

De grootste uitdaging van het bouwproject aan de Karperweg is, net als op andere plekken in de stad, de schaarse ruimte. Zowel boven als onder de grond. Boven de grond moet een grotere installatie worden gebouwd en onder de grond worden meer kabels gelegd. En dat op het formaat postzegel. Het station is namelijk ingebouwd en aan één kant omgeven door de Stadiongracht.

Stapelen

Liander gaat daarom slim om met de ruimte. Waar normaliter de 10kV-installaties in het verdeelstation naast elkaar staan, stapelt Liander ze nu op elkaar. De installaties zorgen ervoor dat de spanning van 50.000 Volt die binnenkomt wordt getransformeerd naar een spanning van 10.000 Volt. Van daaruit gaat de spanning verder naar de transformatorhuisjes in de omgeving en van daaruit weer naar huishoudens en bedrijven.

Meedenken

Liander betrekt zowel de gemeente als omwonenden bij de ombouw. Zo heeft de gemeente plannen voor een nieuwbouwwijk tegenover het station. Gezamenlijk wordt nagedacht over hoe de overlast van het station voor de huidige en toekomstige wijkbewoners tot een minimum te beperken. De netbeheerder plaatst bijvoorbeeld een dak op de transformatorcel, zodat omwonenden geen hinder ondervinden van het zoemende geluid van de transformator. Liander informeert de wijkbewoners via onder meer brieven, de Bouwapp en keukentafelgesprekken. De gebruikelijke informatieavonden konden vanwege de coronacrisis geen doorgang vinden. 

Uitbreiding net in Amsterdam

Liander breidt het elektriciteitsnet in Amsterdam flink uit. In bijvoorbeeld Nieuwe Meer, Bijlmer-Noord, Watergraafsmeer, Uilenburg en aan de Karperweg worden verdeelstations verzwaard. En op verschillende plaatsen in de stad zoals IJburg, het Havengebied, Zuid-Oost en Noord zijn we met de gemeente in gesprek om nieuwe stations te bouwen. Tijdens de uitbreiding gaat de stroomvoorziening gewoon door. Liander werkt bij de uitbreiding van het net nauw samen met de gemeente Amsterdam. Naar verwachting wordt het station aan de Karperweg in 2023 opgeleverd. Begin 2021 vindt de volgende mijlpaal plaats: de plaatsing van drie joekels van vermogenstransformatoren.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander vervangt onderdelen Fries elektriciteitsnet om storingen bij warm weer te voorkomen

Liander vervangt onderdelen Fries elektriciteitsnet om storingen bij warm weer te voorkomen

Door het hete en droge weer in het weekend van 27 juni had Friesland te maken met 18 stroomstoringen. Monteurs van Liand ...

Lees artikel