Ook bewolkte dagen zorgen voor stroompieken

Ook bewolkte dagen zorgen voor stroompieken

Niet alleen zeer zonnige dagen zorgen voor veel pieken in de opwek van zonne-energie. Juist ook bewolkte dagen zorgen voor piekeffecten. Dit blijkt uit een eerste deelstudie die netbeheerder Liander samen met een aantal partijen doet naar de impact van zonne-energie op het elektriciteitsnet.

Liander doet momenteel onderzoek om meer inzichten te krijgen hoe in de toekomst met de inpassing van grootschalige opwekking uit zonne-energie moeten worden omgaan. Het aantal zonneweides en zonnepanelen op daken neemt de komende jaren flink toe. Een scenario waarmee rekening worden gehouden is een verzesvoudiging van de groei naar 6 gigawatt, vergelijkbaar met het vermogen van 10 grote kolencentrales.  

Fluctuerende patronen

Bij zonne-energie is er sprake van fluctuerende patronen: de zon schijnt niet ieder moment van de dag en de intensiteit verschilt sterk van plek tot plek. Samen met de Wageningen Universiteit, het KNMI en de Universiteit Utrecht wordt onder meer geanalyseerd welke effecten verschillende weertypes hebben op die fluctuaties. Inzicht in die pieken is weer van belang voor het veilig besturen van het elektriciteitsnet.

Ook stroompieken bij bewolking

Uit het eerste deelonderzoek is duidelijk geworden dat niet alleen zeer zonnige dagen voor pieken zorgen in de opwek. Sterker nog; gedeeltelijke bewolking kan deze pieken versterken. Onderzoeker Frank Kreuwel: “Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Op dagen met bijvoorbeeld cumulus (ook wel bekend als stapelwolken), zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de panelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een paneel wel 60°C worden. Als even kunnen afkoelen, zijn ze als ze weer in de zon komen extra efficiënt. En dan valt er ook nog eens extra licht op de panelen door reflecties van de wolk die net voorbij drijft. We hebben onderzocht dat dat voor een zonnepaneelsysteem van een typisch huis wel 22% kan schelen in de piek.”

Inzichten van belang voor efficiënt netbeheer

De inzichten zijn van belang om een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in de effecten van zon op het net. De meeste energie wordt opgewekt op heldere dagen, maar de hoogste pieken zijn juist op dagen mét bewolking. Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen en met name op de laagspanningskabels (die naar de huizen lopen) ontstaan in toenemende mate spanningsproblemen. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen netbeheerders de netten beter benutten en zo bijdragen aan de betrouwbaarheid van de toekomstige energievoorziening. 

Lees hier de volledige wetenschappelijke publicatie. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Hittegolf kan leiden tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland

Hittegolf kan leiden tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland

De zomer van 2020 start met een hittegolf. Net als de twee voorgaande jaren kan de extreme hitte en droogte tot meer str ...

Lees artikel