Zonnepanelen aanmelden? Dit verandert er voor u

Zonnepanelen aanmelden? Dit verandert er voor u

Laat u als eigenaar van een woning of klein bedrijf zonnepanelen installeren? Dan bent u verplicht om de panelen te registeren op het vernieuwde www.energieleveren.nl. De registratie helpt ons als netbeheerder om beter inzicht te krijgen op de plaatsen waar elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Wat verandert er voor u als klant?

Energie verdient aandacht. Want de energietransitie is in een volgende versnelling gekomen. Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. Dit doen we vanuit het maatschappelijk belang om energie voor iedereen betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden.

Inzicht

De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windparken zorgen voor drukte op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat het voor klanten niet meer vanzelfsprekend is dat zij energie kunnen terugleveren. Liander streeft ernaar om zo vroeg mogelijk zicht te hebben op plekken waar zonne- en windenergie wordt opgewerkt. Zo kan de netbeheerder het net uitbreiden daar waar dit het hardst nodig is. Om als netbeheerder op tijd inzicht te krijgen in nieuwe opwek van energie is het van belang dat consumenten en kleine bedrijven hun nieuwe zonnepanelen op www.energieleveren.nl aanmelden.

Meer gegevens invullen

Op de vernieuwde website wordt klanten gevraagd om meer technische gegevens in te vullen. Het gaat om het vermogen van zonnepanelen, merk en type van de omvormer en of sprake is van energieopslag. Klanten kunnen bij de registratie de hulp van hun installateur inschakelen. Aan de hand van de ingevulde gegevens kunnen netbeheerders de belasting van het net berekenen.

Privacy

Om de zonnepanelen te registeren maken klanten op de website een persoonlijk account aan dat is gekoppeld aan het meternummer. Zo wordt voorkomen niet-gerechtigde personen de zonnepanelen registreren of wijzingen in de registratie aanbrengen. De website voldoet hiermee aan de privacywetgeving.

1 augustus 2020

De gegevens van bestaande aanmeldingen van zonnepanelen worden deze zomer overgezet naar het vernieuwde systeem achter de website. Dit is naar verwachting op 1 augustus 2020 afgerond. Vanaf dat moment kunnen klanten die hun zonnepanelen eerder hebben aangemeld hun registratie bekijken en wijzigen. Verder wordt gewerkt aan een oplossing voor installateurs en woningcorporaties waarin ze (meerdere) installaties kunnen aanmelden.

Meer informatie over het aanmelden van uw zonnepanelen vindt u op deze webpagina.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Netbeheerder Liander is verheugd over de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), dat aangeeft ...

Lees artikel

De klantbedieningsstrategie van de regionale netbeheerders

De klantbedieningsstrategie van de regionale netbeheerders

Liander werkt samen met andere netbeheerders aan het verbeteren van de dienstverlening als netbeheerder op verschillende ...

Lees artikel