Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Netbeheerder Liander is verheugd over de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), dat aangeeft dat klanten niet meerdere kleine aansluitingen kunnen aanvragen in plaats van één grote. Deze uitspraak draagt volgens Liander eraan bij om de maatschappelijke kosten van de energietransitie zo laag mogelijk te houden.

De zaak bij het CBb draaide om de vraag of een partij die een groot aantal zonnepanelen wilde plaatsen op een dak van een boerenschuur meerdere kleinere aansluitingen kon aanvragen in plaats van één grote, passend bij de totale omvang van de productie-installatie. Voor de eigenaar van de zonnepanelen zijn drie kleine aansluitingen goedkoper dan één grote. Maar bij de drie kleinere aansluitingen moest het net worden uitgebreid. En de kosten daarvoor worden over alle consumenten verdeeld, de eigenaar van de zonnepanelen betaalt daar volgens de wet niet aan mee.

Als basis voor de aanvraag van drie aansluitingen werden meerdere zogenaamde WOZ-beschikkingen aangevraagd bij de gemeente. Liander vindt dat de ‘WOZ-beschikking(-en)’ van een gemeente niet als enige beslissend mogen zijn voor het vaststellen van het recht op een aansluiting, maar dat er moet worden gekeken naar de gehele installatie en alle bijkomende omstandigheden. Daarom stuurde Liander aan op één grotere aansluiting, passend bij de omvang. Het CBb ging in de uitspraak mee met de redenatie van Liander en volgt een eerder advies van de raadsheer advocaat-generaal.

Lees het bericht op de website van het CBb.

Lees het bericht op de website van ACM.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Drie knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Drie knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander zijn de afgelopen twee weken drie nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van het ...

Lees artikel

Zonnepanelen aanmelden? Dit verandert er voor u

Zonnepanelen aanmelden? Dit verandert er voor u

Laat u als eigenaar van een woning of klein bedrijf zonnepanelen installeren? Dan bent u verplicht om de panelen te regi ...

Lees artikel