Drie knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Drie knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander zijn de afgelopen twee weken drie nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van het net is hier (bijna) bereikt. De knelpunten bevinden zich in Friesland en Gelderland.

Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen vol raakt. Daarom investeren we in 2020 882 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Verder passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Rood

Liander kent oranje en rode gebieden met knelpunten op het elektriciteitsnet. In rode gebieden is geen extra capaciteit op het elektriciteitsnet. Liander heeft hier onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van congestiemanagement, maar dit biedt geen uitkomst. Onderstaand het overzicht van de rode gebieden. De beperkte ruimte geldt voor een deel van de plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Friesland

  • Noordwolde (opwek)
  • Quatrebras (opwek).

Gelderland

  • Ede (verbruik).

Melden

Wilt u als klant extra capaciteit? Dan adviseren we u contact met ons op te nemen. Zo bent u goed geïnformeerd en hebben wij de vraag naar meer ruimte op het net goed in beeld. In het geval we tussentijds oplossingen hebben ontwikkeld of wanneer er capaciteit op het net is vrij gekomen, zijn er wellicht mogelijkheden om alsnog aan uw capaciteitsvraag te voldoen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Grootste klanten Liander verwachten aanzienlijke toename van vermogen

Grootste klanten Liander verwachten aanzienlijke toename van vermogen

Grote bedrijven en producenten van stroom denken, in vergelijking met 2019, de komende 10 jaar 34% meer vermogen voor he ...

Lees artikel

Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Liander verheugd over uitspraak CBb over aansluitingen

Netbeheerder Liander is verheugd over de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), dat aangeeft ...

Lees artikel