Liander meldt nieuwe knelpunten op elektriciteitsnet

Liander meldt nieuwe knelpunten op elektriciteitsnet

In de afgelopen twee weken zijn er acht nieuwe knelpunten ontstaan op het elektriciteitsnet van Liander. De capaciteit van het net is hier (bijna) bereikt. Met uitzondering van één knelpunt in Zuid-Holland bevinden zich alle knelpunten in Friesland.

De energietransitie is in een volgende versnelling gekomen. Als netbeheerder werken wij aan het energienet van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol raakt. Daarom breiden we het net op veel plaatsen uit. In 2020 investeren we 882 miljoen euro in deze uitbreiding. Dat kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. Ook passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Oranje

Liander kent zowel oranje en rode gebieden met knelpunten op het elektriciteitsnet. In oranje gebieden is geen extra capaciteit op het net beschikbaar. We doen hier onderzoek naar oplossingen om meer ruimte te creëren. Onderstaand het overzicht van de oranje gebieden. De beperkte ruimte geldt voor een deel van de plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Friesland

  • Noordwolde (opwek)
  • Oost-Vlieland (opwek)
  • Quatrebras (opwek).

Rood

Ook in rode gebieden is geen extra capaciteit op het elektriciteitsnet. Liander doet hier onderzoek naar de mogelijkheden van congestiemanagement. Een technologie waarbij vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar worden afgestemd. Deze mogelijkheid biedt geen uitkomst in de onderstaande rode gebieden. Ook in deze gebieden is het zo dat de beperkte ruimte op het net geldt voor een deel van de plaats. Meer weten over de beperkte netcapaciteit in het gebied? Klik dan op de provincienaam.

Friesland

  • Franeker (opwek)
  • Hallum (verbruik en opwek)
  • Heerenveen (opwek)
  • IJlst (opwek).

Zuid-Holland

Zevenhuizen (verbruik en opwek).

Melden

Wilt u als klant extra capaciteit? Dan adviseren we u contact met ons op te nemen. Zo bent u goed geïnformeerd en hebben wij de vraag naar meer ruimte op het net goed in beeld. In het geval we tussentijds oplossingen hebben ontwikkeld of wanneer er capaciteit op het net is vrij gekomen, zijn er wellicht mogelijkheden om alsnog aan uw capaciteitsvraag te voldoen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Het geheime telefoonnet van PGEM

Het geheime telefoonnet van PGEM

Vandaag vieren we 75 jaar bevrijding. Eén van de grootste militaire operaties om Europa te bevrijden van nazi-Duitsland ...

Lees artikel

Grootste klanten Liander verwachten aanzienlijke toename van vermogen

Grootste klanten Liander verwachten aanzienlijke toename van vermogen

Grote bedrijven en producenten van stroom denken, in vergelijking met 2019, de komende 10 jaar 34% meer vermogen voor he ...

Lees artikel