Hoe zorgt Liander voor een betrouwbare energielevering aan de zorg?

Hoe zorgt Liander voor een betrouwbare energielevering aan de zorg?

De coronacrisis zorgt voor een enorme druk op het Nederlandse zorgstelsel. Het aantal mensen op IC’s nam flink toe en er worden zorghotels geopend. Het is cruciaal dat ziekenhuizen en zorghotels zeker zijn van stroom en gas. Hoe zorgt Liander hiervoor?

Ziekenhuizen in ons verzorgingsgebied hebben een eigen noodstroomvoorziening. Valt de stroom uit, dan kunnen ze terugvallen op deze installaties om te kunnen blijven functioneren. Ook een continue gasvoorziening is belangrijk, omdat ziekenhuizen hun instrumenten met gas steriliseren en soms gasturbines gebruiken voor hun noodstroom.  

Kritische locaties

Liander heeft een overzicht van ziekenhuizen. Op het moment dat er ergens een storing is, kunnen de bedrijfsvoerders snel zien of er een ziekenhuis in het getroffen gebied is. Vanzelfsprekend wordt er alles aan gedaan om de stroomstoring zo snel mogelijk op te lossen. Samen met onder meer gemeenten en Veiligheidsregio’s kijken we of zich nog andere kritische locaties, zoals zorginstellingen, in het getroffen gebied bevinden. En of voor deze locaties en ziekenhuizen extra maatregelen nodig zijn.

Zorghotels

Door de druk op de IC’s ziet Liander dat gebouwen zoals hotels worden ingericht tot zorghotel. Ook hier is een continue levering van stroom en gas essentieel. Om een goed beeld van deze zorghotels te krijgen vroeg Liander aan het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) een overzicht met (potentiële) zorghotels. Waar bevinden ze zich en hebben ze een eigen noodstroomvoorziening? Deze lijst actualiseert het LOCC continue. Bij een storing weten we snel of en waar deze vitale locaties zich bevinden en kunnen we in overleg met betrokken partijen kijken naar passende maatregelen.

Onderhoudswerk

Om de betrouwbaarheid van onze netten te garanderen, gaan we in deze tijden van corona door met ons onderhoudswerk. Dat gaat soms gepaard met een tijdelijke stroomonderbreking. Voordat we aan de slag gaan, kijken we of er ziekenhuizen en zorghotels in het gebied zijn aangesloten op het net waaraan wordt gewerkt. Is dat het geval? Dan nemen we maatregelen die ervoor zorgen dat de energielevering in stand blijft en dat er een back-up is die het ziekenhuis van stroom kan voorzien.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander zet videobellen in voor klantvragen

Liander zet videobellen in voor klantvragen

Liander maakt sinds kort gebruik van videobellen om klanten met technische vragen of storingen te helpen. Klanten zijn e ...

Lees artikel

Update knelpunt op elektriciteitsnet Gelderland

Update knelpunt op elektriciteitsnet Gelderland

De afgelopen twee weken is er een knelpunt op het elektriciteitsnet van Gelderland bij gekomen. In dit gebied is de capa ...

Lees artikel