Windpark Friesland ‘helpt’ om overbelasting te voorkomen

Windpark Friesland ‘helpt’ om overbelasting te voorkomen

Wynmolepark Nijkerkerpolder gaat komende periode op sommige momenten de productie van elektriciteit terugschroeven om overbelasting van ons verdeelstation in Hallum te voorkomen.

Mede door de coronacrisis is er een lager energieverbruik en kan de grote hoeveelheid duurzaam opgewekte energie op sommige momenten niet worden verwerkt. Op 29 maart leidde dit al tot een korte stroomonderbreking in de regio. Met het windpark, dat sinds 2008 in bedrijf is, zijn nu afspraken gemaakt om indien nodig minder te produceren om de energievoorziening in de regio te kunnen blijven garanderen.

Lager energiegebruik

Er is op dit moment sprake van een lager energieverbruik, mede door de corona-crisis. Veel bedrijven liggen stil of draaien op een lagere productie. Elektrische auto’s worden niet of beperkt opgeladen. Anderzijds gaat de opwek van duurzame elektriciteit onverminderd door. In Friesland is steeds meer van deze energie afkomstig uit lokale windparken en met name zonneweides. Ook in de omgeving van Hallum.

Door de combinatie van het lage verbruik en de grote duurzame opwek ontstond afgelopen periode een aantal keer een bijzondere situatie in Friesland. Het verdeelstation in Hallum waar elektriciteit samenkomt en wordt verdeeld, kon het overschot aan opgewekte energie niet goed verwerken en dreigde overbelast te raken. Op 29 maart viel de installatie tot twee keer toe enkele seconden uit.

Windpark biedt flexibiliteit

Om dit in de toekomst te voorkomen, is hulp gezocht bij de eigenaar van Wynmolepark Nijkerkerpolder om eventueel minder te produceren. Dit windpark is al sinds 2008 aangesloten op het net van Liander en biedt de nodige flexibiliteit. Het kan, indien nodig, tussen de 1,5 en 4,5 megawatt (MW) afschakelen. Liander houdt de belasting van het station komende periode extra in de gaten. Inmiddels is drie keer de hulp ingeroepen van het windpark, dat korte tijd een gedeelte van het park heeft stilgelegd. Indien het windpark bijspringt, krijgt het een vergoeding voor de niet-geproduceerde energie.

Uitbreiding van kabels

Door deze bijzondere samenwerking met de windproducent kan de energievoorziening in die regio worden gewaarborgd. We zijn ondertussen ook bezig met versterking en uitbreiding van de infrastructuur in deze regio. Deze zijn naar verwachting over twee jaar gereed. In heel Friesland investeren we in 2020 circa 100 miljoen euro in de netten. Naast uitbreidingen wordt op verschillende plekken ook gekeken of een dergelijke samenwerking vaker kan worden toegepast via het systeem van congestiemanagement.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

De afgelopen twee weken zijn er een aantal knelpunten op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland en Gelderland bij ...

Lees artikel