Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

De afgelopen twee weken zijn er een paar knelpunten op het elektriciteitsnet in Flevoland en Gelderland bijgekomen. In deze gebieden is de capaciteit van het net (bijna) bereikt. Oorzaak is met name de toename van zonneparken, datacenters, en energie-intensieve sectoren zoals de glastuinbouw. In dit bericht de nieuwste update.

We werken er hard aan om de knelpunten op het elektriciteitsnet op te lossen. In 2020 investeren we zo’n 882 miljoen euro om het net uit te breiden en de ontwikkeling van slimme oplossingen. Meer weten over de ontwikkelingen op het net per gebied? U leest het op deze pagina. Onderstaand het overzicht van de nieuwe knelpunten. 

Oranje schaarstegebieden

De knelpunten zijn verdeeld in zogenaamde oranje en rode schaarstegebieden. In oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar. We doen er onderzoek naar mogelijke oplossingen. Onderstaand een overzicht van de nieuwe oranje schaarstegebieden. Overigens geldt de beperkte netcapaciteit vaak voor een deel van de plaats. De provincienaam verwijst naar de webpagina met meer informatie over de ontwikkelingen op het net.    

Flevoland
•    Emmeloord (afname).

Gelderland
•    Winterswijk (opwek).

Rode schaarstegebieden

In de rode schaarstegebieden is geen extra netcapaciteit meer beschikbaar. We hebben hier onderzoek naar congestiemanagement, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit, gedaan. Helaas biedt deze oplossing geen uitkomst. Onderstaand het overzicht van de rode schaarstegebieden. Overigens geldt deze vaak voor een deel van de plaats. De provincienaam verwijst naar de webpagina met meer informatie over de ontwikkelingen op het net.

Friesland

  • Herbayum (opwek)
  • Oudehaske (opwek).

Gelderland

  • Apeldoorn, Woudhuis (afname)
  • Lichtenvoorde (afname en opwek)
  • Putten (opwek).

 

Melden

Wilt u als klant extra netcapaciteit? Dan raden we aan om contact met ons op te nemen. Zo hebben we de vraag naar capaciteit goed in beeld. Als we tussentijdse oplossingen hebben ontwikkeld of als er capaciteit is vrijgekomen, zijn er wellicht mogelijkheden om aan de vraag van klanten te voldoen. 
 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nu de tuin in? Graaf veilig!

Nu de tuin in? Graaf veilig!

De regionale netbeheerders lanceren vandaag hun jaarlijkse campagne ‘Veilig Graven’. Nu het voorjaar is begonnen en ...

Lees artikel

Liander geeft 2.910 transportindicaties af voor SDE+-subsidie

Liander geeft 2.910 transportindicaties af voor SDE+-subsidie

Liander heeft 2.910 transportindicaties afgegeven voor Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Producenten van duu ...

Lees artikel