Nu de tuin in? Graaf veilig!

Nu de tuin in? Graaf veilig!

Veilig graven met graafmachine - Liander

De regionale netbeheerders lanceren vandaag hun jaarlijkse campagne ‘Veilig Graven’. Nu het voorjaar is begonnen en veel mensen door corona noodgedwongen thuis zitten, wordt er volop in de tuin gewerkt. De campagne maakt mensen bewust van het doen van een Klic-melding en helpt zo stroomstoringen en onveilige situaties te voorkomen.

Voorkom graafschade

Dit is hét moment om een boom te planten, schutting te plaatsen, of trampoline in te graven. Daarbij is het goed om te bedenken dat er onder de grond kabels en leidingen kunnen liggen. De campagne maakt mensen hiervan bewust en helpt zo stroomstoringen en onveilige situaties tijdens tuinonderhoud te voorkomen. Want juist in deze corona-tijd, komt een stroomstoring extra slecht uit. 

Campagne Veilig Graven

Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit of er zelfs gewonden vallen. En soms raakt iemand gewond tijdens het graven. In de campagne wijzen de netbeheerders op de zogenoemde KLIC-melding bij het Kadaster. Het doen van zo’n graafmelding is wettelijk verplicht als er met een graafmachine gewerkt wordt, ook bij tuinwerkzaamheden. De melder ontvangt informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Een KLIC-melding kost 15,00 euro. In de campagne geven de netbeheerders daarnaast tips hoe particulieren, hoveniers en kleine aannemers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken.

Graafschade belangrijkste oorzaak stroomstoringen

Het Nederlandse energienet werkt 99,995% van de tijd. Omdat het net zo betrouwbaar is, merken we pas hoe afhankelijk we zijn van energie als er een storing is. Graafschade is de belangrijkste oorzaak van storingen: ruim een kwart van de stroomstoringen is het directe gevolg van graafschade. Dat levert niet alleen ongemak op, maar kost de maatschappij ook miljoenen. Met deze campagne willen de netbeheerders stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties zo veel mogelijk voorkomen.

De online campagne Veilig Graven loopt tot en met juni. Op onze pagina over veilig graven en op www.energieveilig.nl is meer informatie te vinden over veilig graven. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Reuzentransformatoren voor versterking elektriciteitsnet Ulft

Reuzentransformatoren voor versterking elektriciteitsnet Ulft

Het elektriciteitsverdeelstation in Ulft hebben we uitgebreid met twee gigantische transformatoren. Door de snelle toena ...

Lees artikel

Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

Nieuwe update knelpunten op elektriciteitsnet

De afgelopen twee weken zijn er een paar knelpunten op het elektriciteitsnet in Flevoland en Gelderland bijgekomen. In d ...

Lees artikel