Update knelpunten op het elektriciteitsnet

Update knelpunten op het elektriciteitsnet

De afgelopen twee weken is het aantal knelpunten op het elektriciteitsnet toegenomen. Deze knelpunten ontstaan door vooral de toename van zonneparken, datacenters en andere energie-intensieve sectoren zoals de glastuinbouw. In deze update delen we de nieuwe knelpunten op het net in Friesland, Gelderland en Noord-Holland.

In 2020 investeren we zo’n 882 miljoen euro om de knelpunten in het elektriciteitsnet op te lossen. We breiden het net uit en werken aan slimme oplossingen. Op deze pagina leest u meer over de ontwikkelingen op het net. Onderstaand vindt u een overzicht van de nieuwe knelpunten.

Oranje schaarstegebieden

De knelpunten worden onderverdeeld in oranje en rode schaarstegebieden. In oranje gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doen we onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt vaak voor een deel van de plaats. Onderstaand een overzicht van de nieuwe oranje schaarstegebieden. 

Friesland

 • Rijperkerk (afname en opwek)
 • Wommels (afname)

Rode schaarstegebieden

In rode gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar. We hebben hier onderzoek naar congestiemanagement gedaan, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van elektriciteit door bedrijven en instellingen. Deze oplossing biedt hier geen uitkomst. De beperkte netcapaciteit geldt voor een deel van de onderstaande plaatsen. In Friesland is ‘afname’ of ‘opwek’ vaak vet gemarkeerd, bijvoorbeeld bij Balk. Dit betekent dat een deel van het net in Balk voor opwek eerder al was aangekondigd als vol en dat dit nu ook voor afname geldt.

Friesland

 • Balk (afname en opwek)
 • Dokkum (afname en opwek)
 • Drachten (afname en opwek)
 • Grouw (afname en opwek)
 • Hallum (afname en opwek)
 • Oudehaske (afname en opwek)
 • Leeuwarden (opwek)
 • Noordbergum (afname en opwek)
 • Sneek (afname en opwek)
 • Spannenburg (afname en opwek)
 • Surhuisterveen (afname en opwek)
 • Workum (afname en opwek)

Gelderland

 • Borculo (opwek)
 • Buurmalsen (afname en opwek)
 • Eibergen (opwek)
 • Lichtenvoorde (opwek)
 • Ulft (opwek)
 • Winterswijk (opwek)

Noord-Holland

 • Hoogwoud (afname en opwek)
 • Medemblik (afname)
 • Ulkesluis (afname en opwek)

Melden

Klanten die extra netcapaciteit wensen raden we aan om contact met ons op te nemen. Zo hebben wij de vraag naar capaciteit goed in beeld. Als we tussentijds oplossingen hebben ontwikkeld of als er capaciteit is vrijgekomen, zijn er wellicht mogelijkheden voor klanten om aan hun vraag te voldoen. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Alleen spoedeisende werkzaamheden

Alleen spoedeisende werkzaamheden

In verband met het coronavirus, worden bij klanten thuis voorlopig alleen spoedeisende werkzaamheden verricht. Niet urge ...

Lees artikel

Werk Liander gaat door, houd anderhalve meter afstand tot monteur

Werk Liander gaat door, houd anderhalve meter afstand tot monteur

Als netbeheerder is Liander verantwoordelijk voor de energievoorziening van 2,9 miljoen huishoudens en bedrijven. Zeker ...

Lees artikel