windpark Wieringermeer elektriciteit

"Er gaat ruim 800 kilometer kabel de grond in"

"Er gaat ruim 800 kilometer kabel de grond in"

Het is één van de grootste windparken in Nederland. Zo’n 99 turbines zijn straks goed voor groene stroom aan zo’n 280.000 huishoudens. We hebben het over Windpark Wieringermeer in de Wieringermeerpolder. Het park wordt aangesloten op het landelijke stroomnet door middel van 20KV stroomkabels. Dat betekent veel graven en een honderden meters lange zandrug die opdoemt in het landschap.

De kabels zijn kortgeleden via boringen onder de provinciale weg N242 doorgegaan. Zo ver het oog reikt worden daar langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn in het land sleuven aangelegd. De kabels dienen voor het transport van elektriciteit die via de windturbines wordt opgewekt.

800.000 kubieke meter grond

De kabelwerkzaamheden worden voor Liander uitgevoerd door de combinatie Heijmans, Gebroeders Pol en Van Voskuilen. Projectleider Wilco Schouten: “Gezamenlijk leggen we over een lengte van 53 kilometer ongeveer 800 kilometer elektriciteitskabel aan. Voor het ontgraven en aanvullen van de kabelsleuf wordt 800.000 kubieke meter grond verplaatst. Op plekken waar dit onmogelijk is, worden boringen uitgevoerd”.

Nieuw station

Los van de bekabeling voor het windpark, wordt ook gewerkt aan de aanleg van een transportkabel met een capaciteit van 150 KV. In Middenmeer wordt hiervoor een nieuw station gebouwd dat komt te staan tussen de bestaande stations van Westwoud en Anna Paulowna.

Eind dit jaar is de lange zandrug al lang niet meer te zien. De 99 windturbines zullen dan volop draaien.

Bekijk gerelateerd nieuws:

aardgasloos nieuwbouw warmte

Aardgasvrije nieuwbouw neemt verder toe

Aardgasvrije nieuwbouw neemt verder toe

In het tweede kwartaal van 2020 werden 8.019 (84%) nieuwbouwwoningen in het verzorgingsgebied van Liander zonder aardgas ...

Lees artikel
jaarbericht financieel

Jaarbericht van Liander over 2019 gepubliceerd

Jaarbericht van Liander over 2019 gepubliceerd

Liander heeft vandaag zijn Jaarbericht over 2019 gepubliceerd. Deze separate publicatie van de netbeheerder is verplicht ...

Lees artikel