grootzakelijk netcapaciteit

Actualisatie knelpunten elektriciteitsnet

Actualisatie knelpunten elektriciteitsnet

De vraag naar elektriciteit blijft ook in 2020 verder toenemen. Met name door zonneparken, datacenters en energie-intensieve sectoren zoals de glastuinbouw. Daardoor bereikt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken de grenzen van zijn capaciteit. In dit bericht publiceren we nieuwe knelpunten op het net in Friesland, Gelderland en Noord-Holland.

Om de knelpunten op te lossen investeert Liander fors in de ontwikkelingen van zijn energienetten. Zo’n 882 miljoen in 2020. Helaas zijn de knelpunten niet van vandaag op morgen opgelost. Dat heeft onder meer te maken met langlopende vergunningstrajecten en een tekort aan technici. Op deze pagina leest u daar meer over. Onderstaand de nieuwe plaatsen waar sprake is van een beperkte netcapaciteit.

Oranje schaarstegebieden

Liander maakt onderscheid tussen oranje en rode schaarstegebieden. In een oranje gebied is geen extra netcapaciteit meer beschikbaar. In deze regio’s doen we onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt vaak niet voor de hele plaats, maar een deel ervan. Door op de provincienaam te klikken verschijnt een kaart met overzicht van de oranje en rode gebieden.

Friesland
•    Sneek (opwek)
•    Wolvega (opwek)

Gelderland
•    Angerlo (opwek)
•    Borculo (opwek)
•    Buurmalsen (afname en opwek)
•    Dodewaard (afname en opwek)
•    Doetinchem (afname en opwek)
•    Lievelde (afname en opwek)

Noord-Holland
•    Schagen (opwek)
•    Ulkesluis (afname en opwek)
•    Warmenhuizen (afname en opwek)

Rode schaarstegebieden

Ook in deze rode gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar. In deze regio’s hebben we onderzoek gedaan naar congestiemanagement als oplossing. Hierbij kunnen bedrijven en instellingen vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar afstemmen. Helaas is deze oplossing hier niet mogelijk. Wenst u als klant extra netcapaciteit? Dan zult u helaas moeten wachten totdat we het elektriciteitsnet hier hebben uitgebreid. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit vaak niet voor de hele plaats geldt, maar voor een deel ervan. Door op de provincienaam te klikken verschijnt een kaart met overzicht van de rode en oranje gebieden.

Friesland
•    Akkrum (opwek)
•    Dronrijp (afname en opwek)
•    Herbayum (afname en opwek)
•    Joure (opwek)
•    Makkum (afname en opwek)
•    Oldeberkoop (opwek)

Gelderland
•    Dale (afname en opwek)
•    Eibergen (opwek)
•    Harderwijk (afname)
•    Lochem (afname en opwek)

Noord-Holland
•    Enkhuizen (afname en opwek)
•    Hoorn (afname en opwek)
•    Texel (afname en opwek)
•    Warmenhuizen (afname en opwek)

Melden

Wenst u als klant extra netcapaciteit? Neem dan altijd contact op met Liander. Wij hebben dan uw vraag in beeld. Zijn er tussentijdse oplossingen ontwikkeld of is er capaciteit vrijgekomen? Dan zijn er wellicht eerder mogelijkheden om aan uw vraag te voldoen. 
 

Bekijk gerelateerd nieuws: